Εν αναμονή βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία και η αστυνομία για την διεξαγωγή των ερευνών σε σχέση με την φωτιά που ξέσπασε χθες το πρωί στο εσωτερικό του εγκαταλελειμμένου αρχοντικού της Κρυσταλλίας Παυλίδη, στην οδό Ιφιγενείας στη Λεμεσό.

Όπως πληροφορούμαστε χθες λειτουργοί του τμήματος δημοσίων έργων που επισκέφθηκαν τον χώρο μετά από παράκληση της αστυνομίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι επικίνδυνο να εισέλθει κάποιος στον χώρο.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει αυτή την στιγμή είναι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να σταθεροποιηθούν κάποια σημεία που κρίνονται επικίνδυνα, έτσι ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της φωτιάς.

Ο χώρος για την ώρα έχει περιφραχθεί και έχουν αναρτηθεί πινακίδες που αναγράφουν ότι η οικοδομή είναι επικίνδυνη.

Οι αστυνομικές αρχές διερευνούν πάντως πληροφορίες ότι στο διατηρητέο κτήριο στεγάζονταν άστεγοι και μάλιστα υπάρχει πληροφορία, την οποία έδωσε στην δημοσιότητα η πυροσβεστική υπηρεσία, ότι λίγο πριν το ξέσπασμα της φωτιάς, θεάθηκαν να εγκαταλείπουν το μέρος 4 πρόσωπα.

 

 

 

Ως γνωστόν στους αρχικούς σχεδιασμούς του ΤΕΠΑΚ, περιλαμβανόταν η αξιοποίηση όλων σχεδόν των παλαιών κτηρίων και το συγκεκριμένο προοριζόταν για στέγαση της Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών ή άλλης σχολής.

Είχε μάλιστα διενεργηθεί στατική μελέτη στο κτήριο, ωστόσο δεν επιτεύχθηκε η απόκτηση του.

Χθες ο Δήμος Λεμεσού σε ανακοίνωση του εξέφρασε τη λύπη του για τη φωτιά που.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι ο Δήμαρχος και αρμόδιοι λειτουργοί επισκέφθηκαν τον χώρο και αναμένουν να πληροφορηθούν για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται παράλληλα στην ανακοίνωση ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου είναι στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών για να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών και σε οποιαδήποτε άλλη βοήθεια κριθεί αναγκαία.

 Στο μεταξύ έντονη απογοήτευση για την πυρκαγιά, στο ιστορικό αυτό διατηρητέο κτήριο, στο κέντρο της Λεμεσού, εξέφρασε ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρης.

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι το αρχοντικό, που βρίσκεται δίπλα από τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, αφέθηκε στη φθορά και, χθες, στην φωτιά.

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο, στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του επιδίωξε να απαλλοτριώσει το κτήριο, αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε.

“Χθες”, πρόσθεσε, “ζήσαμε τα αποτελέσματα της εγκατάλειψης ενός από τα ομορφότερα κτήρια στο κέντρο της πόλης”.