Το πράσινο φως έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας η ολομέλεια του ΔΣ του ΓΣΟ για συνεργασία με νέα ανάδοχο εταιρεία, για τη διοργάνωση του Μαραθωνίου Λεμεσού, την ώρα που ο Δήμαρχος Λεμεσού εκφράζει, σε επιστολή του, έκπληξη για τις εξελίξεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να φέρουν τριγμούς στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι τέσσερις φορείς της πόλης (Δήμος Λεμεσού, ΓΣΟ, ΕΒΕΛ, ΕΤΑΛ), με στόχο να τεθεί ο θεσμός σε νέες βάσεις.

Την επικύρωση της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, για τη συμφωνία που υπογράφτηκε το περασμένο Σάββατο με τον νέο ανάδοχο, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΓΣΟ, Κυριάκος Τσολάκης, αναφέροντας ότι 13 μέλη ψήφισαν υπέρ, ενώ υπήρξε μια αποχή.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την απόφαση του ΓΣΟ να μην ανανεώσει το συμβόλαιο συνεργασίας με τον μέχρι πρότινος ανάδοχο και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων, οι δημοτικές Αρχές ανέλαβαν την πρωτοβουλία για σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας των τεσσάρων φορέων της πόλης, με στόχο να συνεχιστεί η επιτυχημένη συνταγή των προηγούμενων χρόνων και να αποφευχθούν πειραματισμοί που  ενδεχομένως να υποβαθμίσουν ποικιλοτρόπως τον Μαραθώνιο Λεμεσού.

Ωστόσο, ο ΓΣΟ κατέληξε σε συμφωνία με νέο ανάδοχο, αφού όπως είπε ο κ. Τσολάκης, οι διαβουλεύσεις με την επί 11 χρόνια εταιρεία που ανέλαβε το θεσμό, οδηγήθηκαν σε ναυάγιο, καθώς υπήρξαν διαφωνίες, από πλευράς της, σε όρους της συμφωνίας και πρόνοιες του Μνημονίου Συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος του ΓΣΟ υπέδειξε ότι ο Σύλλογος, με βάση τις πρόνοιες του Μνημονίου Συνεργασίας, έδωσε προτεραιότητα στη διαπραγμάτευση με την συγκεκριμένη εταιρεία, «η οποία ομολογουμένως είχε κάνει επιτυχημένες διοργανώσεις για 11 χρόνια και παρά το γεγονός ότι ήταν καλύτερη η οικονομική προσφορά της άλλης εταιρείας».

Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή έγιναν προσπάθειες, με παρέμβαση και του πρώην Προέδρου του ΓΣΟ, Νεοκλή Θωμά, για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δυο μερών, χωρίς όμως αποτέλεσμα και ως εκ τούτου, συνέχισε ο κ.Τσολάκης, ενημέρωσε το Σάββατο το Δήμαρχο Λεμεσού, μέσω μηνύματος, ότι ο Σύλλογος προχωρά με τον δεύτερο ενδιαφερόμενο, ο οποίος αποδέχθηκε πλήρως τους όρους της συμφωνία και τις πρόνοιες του Μνημονίου.

Ακολούθησε, την ίδια μέρα, ηλεκτρονική επιστολή του Δημάρχου Λεμεσού, τόσο προς τον ΓΣΟ όσο και προς την μέχρι πρότινος διοργανώτρια εταιρεία, μέσα από την οποίαν ο Νίκος Νικολαΐδης ζητούσε από τα δυο μέρη να συνεχίσουν τον διάλογο, τονίζοντας ότι οι οποιεσδήποτε μονομερείς αποφάσεις δεν μπορούν να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής Αρχής.

Χθες, Δευτέρα, με νέα επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΓΣΟ, ο Δήμαρχος Λεμεσού εξέφρασε την έκπληξη του, όπως αναφέρει, που ενημερώθηκε μέσα από σχετική είδηση του ΚΥΠΕ, για την υπογραφή της συμφωνίας με νέο ανάδοχο.

Μια τέτοια εξέλιξη, προσθέτει, «θα βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της συλλογικής διαχείρισης του Μαραθωνίου από τους τέσσερις φορείς της πόλης, με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης  που συνυπογράψαμε όλοι λίγες μόνο μέρες προηγουμένως».

«Μένω έκπληκτος που ο Δήμαρχος Λεμεσού μένει έκπληκτος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Τσολάκης στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας ότι είναι ο ΓΣΟ που έχει το γενικό πρόσταγμα ν’ αποφασίσει και να έρθει σε συμφωνία με τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, σύμφωνα και με τις πρόνοιες του Μνημονίου Συνεργασίας.

Από τη στιγμή  που απέμεινε ένας υποψήφιος που αποδέχθηκε όλους τους όρους της συμφωνίας, τι θα έπρεπε να κάνουμε, «θα έπρεπε να ξαναρχίσουμε από την αρχή διαβουλεύσεις την ώρα που ο χρόνος περνά για τον επόμενο μαραθώνιο;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΓΣΟ.

«Αν ο Δήμος θέλει να αγνοήσει τον ιστορικότερο σύλλογο της Κύπρου και τον δεύτερο ιστορικότερο σύλλογο παγκόσμια ας μας το πει, ενώ αν άλλαξαν τα δεδομένα επειδή δεν υπήρξε συμφωνία με την συγκεκριμένη εταιρεία, ας το κρίνει ο κόσμος», συμπλήρωσε.

Στο θέμα αναμένεται να δοθεί συνέχεια, καθώς ο Δήμαρχος Λεμεσού έχει ζητήσει επίσημα να ενημερωθεί για τις ενέργειες του ΓΣΟ, ώστε, όπως αναφέρει στην επιστολή του «το δημοτικό μας συμβούλιο να προχωρήσει στις δέουσες αποφάσεις».

Σημειώνεται, τέλος, ότι η μέχρι πρότινος διοργανώτρια εταιρεία του Μαραθωνίου Λεμεσού, έχει αναβάλει διάσκεψη Τύπου, την οποίαν προγραμμάτιζε για το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης, με θέμα τις προθέσεις της μετά τις τελευταίες εξελίξεις.