Ένας από τους γηραιότερους ελέφαντες στον κόσμο πέθανε σε μια ινδική φάρμα τσαγιού σε ηλικία 89 ετών, όπως δήλωσαν οι φροντιστές την Τρίτη.

Αν και δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί η ακριβής ηλικία του ελέφαντα, είναι γνωστό ότι τον έφερε για να εργαστεί σε ένα κτήμα τσαγιού ένας Βρετανός αγρότης κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας τη δεκαετία του 1940. Οι φροντιστές δήλωσαν ότι ήταν περίπου 89 ετών.

Με το όνομα “Bijuli Prasad” -στο στυλ των ανθρώπινων ινδικών ονομάτων- ο ελέφαντας είχε παρθεί από τη ζούγκλα ως νεαρός ταύρος και εργαζόταν σε φάρμες τσαγιού στο ανατολικό κρατίδιο Assam της Ινδίας, στην περιοχή Sonitpur μέχρι το 2018.

«Οι οικόσιτοι ελέφαντες ζουν έως και 80 χρόνια, εφόσον τους φροντίζουν καλά», δήλωσε ο κτηνίατρος ελεφάντων Kushal Konwar Sarma, ο οποίος φρόντισε τον Bijuli Prasad στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

«Όλα τα δόντια του ελέφαντα έπεσαν λόγω ηλικίας και δεν μπορούσε να φάει», δήλωσε ο Sarma. «Άλλαξα τη διατροφή του και ζήτησα από τους φροντιστές να του δίνουν βραστή τροφή – κυρίως ρύζι και σόγια με υψηλή πρωτεϊνική αξία».

Φημισμένος για τη δύναμή του, ο Bijuli Prasad συνήθιζε «να ξεριζώνει παλιούς θάμνους τσαγιού και να καθαρίζει δασικές εκτάσεις με ευκολία».

Αποσύρθηκε στο κτήμα τσαγιού Behali στο Assam, όπου πέθανε τη Δευτέρα.

Περιτυλιγμένος με λουλούδια, ο Bijuli Prasad κηδεύτηκε με ινδουιστικά τελετουργικά από ιερέα και θάφτηκε.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Behali, Ujjal Basnet, δήλωσε στους Times of India ότι ο ελέφαντας ήταν το «καμάρι» της εταιρείας.

«Ήταν ένας ξαφνικός αλλά ειρηνικός θάνατος», δήλωσε ο Basnet.

Ο γηραιότερος γνωστός ελέφαντας πέθανε σε ηλικία 86 ετών στην Ταϊβάν στον ζωολογικό κήπο της Ταϊπέι το 2003, σύμφωνα με τα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες.

Πηγή: AFP