Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να αποκαλύψει δημόσια την Τετάρτη ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την αποκατάσταση των αποστολών σιτηρών από την Ουκρανία και την επανεκκίνηση των εξαγωγών λιπασμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων και ο Γκουτέρες έχει προειδοποιήσει ότι το γεγονός αυτό θα επιδεινώσει τις επισιτιστικές, ενεργειακές και οικονομικές κρίσεις στις φτωχότερες χώρες.

Η Ουκρανία ως σημαντικός παραγωγός αγροτικών προϊόντων συνήθιζε να εξάγει τα περισσότερα από τα προϊόντα της μέσω θαλάσσιων λιμανιών, αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου αναγκάστηκε να τα εξάγει με τρένο μέσω των δυτικών συνόρων της ή μέσω των μικρών λιμανιών του Δούναβη.

Έχοντας επισκεφθεί τη Μόσχα και το Κίεβο στα τέλη του περασμένου μήνα, ο κ. Γκουτέρες δεσμεύτηκε να βοηθήσει να επιστρέψει στις παγκόσμιες αγορές η γεωργική παραγωγή της Ουκρανίας και η παραγωγή τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας παρά τον πόλεμο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσει τις προσπάθειές του σε μια υπουργική συνάντηση με θέμα «Παγκόσμια πρόσκληση για δράση για την επισιτιστική ασφάλεια» που διοργανώνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αργότερα την Τετάρτη. Ο Μπλίνκεν θα προεδρεύσει επίσης σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις συγκρούσεις και την επισιτιστική ασφάλεια την Πέμπτη.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ απέδωσε στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία (τον οποίο η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση») την ευθύνη για την επιδείνωση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας.

«Ο αποκλεισμός των λιμανιών που δεν επιτρέπουν την έξοδο τροφίμων και σιταριού από την Ουκρανία, οι προσπάθειές τους να εμποδίσουν τους αγρότες να σπείρουν τα χωράφια τους, οι επιθέσεις τους σε αποθήκες τροφίμων, όλα αυτά έχουν επιδεινώσει μια ήδη άσχημη κατάσταση», δήλωσε η Τόμας-Γκρίνφιλντ σε εκδήλωση της UNICEF την Τρίτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Γκουτέρες για την επανεκκίνηση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών, δήλωσε η ίδια τη Δευτέρα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν μαζί σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού. Η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας καλαμποκιού, κριθαριού, ηλιέλαιου και κραμβέλαιου, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία, η οποία έχει υποστηρίξει τη Μόσχα στον πόλεμο στην Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών του θρεπτικού καλίου των καλλιεργειών.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι 36 χώρες εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για περισσότερες από τις μισές εισαγωγές σιταριού, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου, όπως ο Λίβανος, η Συρία, η Υεμένη, η Σομαλία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.