Όλα έχουν ρυθμιστεί σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών για την πρώτη ναυλωμένη πτήση επαναπατρισμού Κυπρίων από τη Βρετανία. Η πρώτη τέτοια πτήση, θα γίνει με αεροπλάνο της Aegean που θα αναχωρήσει αργά το βράδυ απόψε από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου με αναμενόμενη άφιξη στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 3.45 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Επέστρεψαν 198 άτομα

Σε δηλώσεις του νωρίτερα στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ενημέρωσε ότι «μέχρι τις 2 το μεσημέρι επέστρεψαν στην Κύπρο 198 άτομα τα οποία τηρούσαν τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν και έχουν οδηγηθεί σε χώρους όπου θα τεθούν σε απομόνωση για 14 μέρες. Αναμένεται, μαζί με τις ναυλωμένες πτήσεις που έχουν οργανωθεί, να επαναπατριστούν άλλα 700 άτομα το επόμενο διήμερο».

Στιγμιότυπο από το αεροδρόμιο της Λάρνακας σήμερα 

Ο υπουργός επανέλαβε ότι «οι Κύπριοι που βρίσκονται στο εξωτερικό πρέπει να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο στο νούμερο 24841100, που άρχισε τη λειτουργία του το βράδυ της Πέμπτης, για να δίνουν τα στοιχεία τους και να ενημερωθούν για τις πτήσεις με τις οποίες μπορούν να επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο. Στο τηλεφωνικό κέντρο που θα λειτουργεί μέχρι και τις 8 απόψε, υπάρχει ο κατάλογος των ατόμων που έχουν εξασφαλίσει τα σχετικά πιστοποιητικά και βεβαιώσεις από τις διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας και έτσι θα υπάρχει διασταύρωση των στοιχείων τους».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα το απόγευμα μετά την άφιξη των προγραμματισμένων πτήσεων από την Ελλάδα, θα αρχίσει η διοργάνωση επαναπατρισμού πολιτών της Δημοκρατίας που βρίσκονται στην Ελλάδα και εμπίπτουν στις κατηγορίες που έχουν αναφερθεί, δηλαδή μετέβησαν στο εξωτερικό για ιατρικούς και επαγγελματικούς λόγους και για διακοπές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε ότι έχουν διευθετηθεί και άλλες ναυλωμένες πτήσεις, τονίζοντας ότι σε αυτές θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι βρίσκονται στον κατάλογο που έχει δοθεί στο Υπουργείο Μεταφορών από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος ανανεώνεται και επικαιροποιείται συνεχώς. «Όσοι προσπαθούν για διάφορους λόγους, ίσως και παράνομους, να επιβιβαστούν ή να δοκιμάσουν να αξιοποιήσουν κάποια πτήση για να επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο, διαπράττουν ποινικά αδικήματα».