Η βελτιωμένη κατάσταση των περασμένων ημερών στην Κύπρο όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού, καταγράφεται αυτή την εβδομάδα στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας χθες, Πέμπτη.
Η Κύπρος αυτή την εβδομάδα περνά, για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, στην πορτοκαλί (μέτριου κινδύνου) ζώνη από την κόκκινη ζώνη.
Η επιδημιολογική κατάσταση εμφανίζεται βελτιωμένη και σε αρκετά άλλα σημεία της Ευρώπης, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη (με εξαίρεση τη Γερμανία) και στις Σκανδιναβικές χώρες.
Ως πορτοκαλί ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ κάτω από 50 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ 50 και 75 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 1%, ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ των 75 και των 200 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ είναι χαμηλότερο του 4%.
Ως κόκκινη ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ 75 και 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, και εφόσον ο αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται κάτω από τα 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (οπότε και η χώρα περνά στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία).
Στην «κόκκινη ζώνη», δηλαδή στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ άλλων αρκετές περιοχές της Ελλάδας, η Βουλγαρία, η Γερμανία, το μεγαλύτερο μέρος της Αυστρίας, η Ιρλανδία, η Σλοβακία και η Κροατία. Στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται οι Βαλτικές χώρες, η Σλοβενία και περιοχές της Ρουμανίας.
Ωστόσο, στην πράσινη κατηγορία πέρασαν αρκετές περιοχές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, αλλά και το Βόρειο Αιγαίο στην Ελλάδα.
Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας.
Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy), μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.