Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, διόρισε τον Δημήτρη Σκουρίδη στη θέση του Επικεφαλής Επιστήμονα για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία. Ο Επικεφαλής Επιστήμονας προεδρεύει, ex officio, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προέβη στον διορισμό λαμβάνοντας υπόψη την προτεραιότητα που αποδίδει η Κυβέρνηση στην έρευνα, στην καινοτομία και στην ψηφιακή μετάβαση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο ρόλος του Επικεφαλής Επιστήμονα έχει διευρυνθεί ούτως ώστε να καλύπτει, πέρα από την έρευνα και την καινοτομία, και θέματα τεχνολογίας και πως μεταξύ άλλων, ο Επικεφαλής Επιστήμονας αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο στη διασφάλιση της επιτάχυνσης προς τους στόχους της ψηφιακής Ευρώπης του 2030 και λειτουργεί ως καταλύτης για την υλοποίηση της.

Αναφέρεται ακόμα ότι ο ενισχυμένος ρόλος του Επικεφαλής Επιστήμονα θα διευκολύνει τη στενότερη συνεργασία με τη βιομηχανία και τη βέλτιστη αξιοποίηση αναδυόμενων τεχνολογιών, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες της χώρας για αύξηση της παραγωγικότητας και ανάπτυξη.

Η διεύρυνση του ρόλου του Επικεφαλής Επιστήμονα αντιπροσωπεύει μια στρατηγική επένδυση στο μέλλον της Κύπρου, πλήρως ευθυγραμμισμένης με το Όραμα 2035, για τη δημιουργία μιας ανθεκτικής οικονομίας, ικανής να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Βιογραφικό Σημείωμα Δ. Σκουρίδη

Στο βιογραφικό σημείωμα του κ. Σκουρίδη που επισυνάπτεται αναφέρεται ότι ο Δημήτρης Σκουρίδης είναι κάτοχος Πτυχίου στην Επιστήμη Υπολογιστών, με έμφαση στη Μηχανική Λογισμικών, από το Arizona State University στις ΗΠΑ και κάτοχος MBA από το Henley Management College στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ άλλων, έχει εκπαιδευτεί σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, της τεχνητής νοημοσύνης, data monetisation και πωλήσεων, σε προγράμματα των Πανεπιστημίων Columbia, Stanford, MIT και Harvard αντίστοιχα.

Προστίθεται ότι ο κ. Σκουρίδης έχει συνεργαστεί με τους κολοσσούς τεχνολογίας Oracle και Amazon Web Services. Εντάχθηκε στην Oracle Cyprus το 2006, μετά από δύο χρόνια στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης και έκτοτε ακολούθησε μια διεθνή καριέρα με την Oracle, αναλαμβάνοντας διοικητικούς ρόλους από το 2010 σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σε χώρες της Κοινοπολιτείας.

Ακολούθως, μεταξύ άλλων, κατείχε εκτελεστικές θέσεις από το 2016 στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και στις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, ως ηγέτης μετασχηματισμού Cloud & ISV Solutions. Μέσω της δουλειάς του, πρωτοστάτησε στην ίδρυση των Κέντρων Αριστείας Συνεργατών Cloud σε Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Πολωνία, Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Νότια Κορέα, Κένυα, Νότια Αφρική, τα οποία επέτρεψαν σε συνεργάτες να καινοτομήσουν, να δημιουργήσουν νέες λύσεις και να τις μεταφέρουν στην αγορά, δημιουργώντας νέες ροές εσόδων. Στον πιο πρόσφατο του ρόλο ο κ. Σκουρίδης εργάστηκε στην Amazon Web Services, στο Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως Industry Strategist για εμπορικές πωλήσεις EMEA προωθώντας καινοτόμες λύσεις για τους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, λιανικού εμπορίου, μεταποίησης και ενέργειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ