Η Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη (Artificial General Intelligence ή AGI), το σύστημα με το οποίο οι υπολογιστές έχουν γνωστικές ικανότητες ανθρώπινου επιπέδου, θα μπορούσε να είναι εφικτή μέσα σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, τον ελληνοκυπριακής καταγωγής πρώην πρωταθλητή στο σκάκι, που ίδρυσε την DeepMind το 2010, την οποία εξαγόρασε το 2014 η Google προς 625 εκατομμύρια δολάρια.
«Η πρόοδος τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει αρκετά εντυπωσιακή. Δεν βλέπω κάποιον λόγο για να επιβραδυνθεί. Πιστεύω ότι μπορεί ακόμα και να επιταχυνθεί. Επομένως, μπορεί να απέχουμε από την Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη μόνο μερικά χρόνια, ίσως μέσα στη δεκαετία», είπε ο ίδιος, μιλώντας στο φεστιβάλ Future of Everything της «Wall Street Journal».
«Το όραμά μας είναι να κατασκευάσουμε Γενική Νοημοσύνη», δήλωνε στις αρχές του έτους ο Μαρκ Ζάκεμπετγκ σε ένα βίντεο στο threads, δείχνοντας πόσο θέλει να εξασφαλίσει μια ισχυρή θέση στον τομέα της ΑΙ και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της DeepMind, ο CEO της Meta (Facebook), καθώς και άλλες προσωπικότητες του χώρου, όπως ο CEO της OpenAI, έχουν μιλήσει δημοσίως για τη φιλοδοξία τους να αναπτύξουν την τεχνολογία προστατεύοντας παράλληλα την ανθρωπότητα από τις συνέπειές της.
Οι σημερινές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν εντός ενός συνόλου προκαθορισμένων παραμέτρων. Η AGI είναι μια θεωρητική (ακόμη) επιδίωξη για την ανάπτυξη συστημάτων AI που διαθέτουν αυτοέλεγχο, έναν εύλογο βαθμό αυτογνωσίας και την ικανότητα εκμάθησης νέων δεξιοτήτων. Κάτι που σημαίνει ότι τα συστήματα αυτά θα μπορούν να επιλύουν πολύπλοκα προβλήματα σε περιβάλλοντα και συνθήκες που δεν τους είχαν διδαχθεί κατά τη στιγμή της δημιουργίας τους.
Τι είναι η Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη και γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει
Πιο συγκεκριμένα, η Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη (AGI) αναφέρεται σε μηχανές που διαθέτουν γνωστικές ικανότητες που μοιάζουν με τις ανθρώπινες, επιτρέποντάς τους να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα εργασιών σε πολλούς τομείς. Τα παραδοσιακά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υπερέχουν σε συγκεκριμένα καθήκοντα, αλλά στερούνται ικανότητας προσαρμογής και γενίκευσης.
Για παράδειγμα, ενώ η Siri και η Alexa αποτελούν συστήματα περιορισμένης «Τεχνητής Νοημοσύνης», δεν θεωρούνται AGI. Έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένες εργασίες, όπως η απάντηση ερωτήσεων, η ρύθμιση υπενθυμίσεων και ο έλεγχος έξυπνων οικιακών συσκευών. Η Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη, ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τον άνθρωπο σχεδόν σε κάθε εργασία, λόγω της ικανότητάς της για γενίκευση και προσαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα εργασιών και τομέων.
Προς το παρόν, η AGI δεν χρησιμοποιείται, αλλά η ανάπτυξή της αποτελεί αντικείμενο συνεχούς έρευνας και συζήτησης. Ορισμένα παραδείγματα που πλησιάζουν σε συστήματα που μοιάζουν με AGI περιλαμβάνουν τα GPT-3 και GPT-4, τα οποία είναι προηγμένα γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ικανά να παράγουν κείμενο που μοιάζει με το ανθρώπινο. Ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν περιορισμούς και απαιτούν ανθρώπινη επίβλεψη για να διασφαλιστεί η υπεύθυνη χρήση τους.
Η Google θα επενδύσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη
Σε πρόσφατο συνέδριο TED στο Βανκούβερ ο Ντέμης Χασάμπης δήλωσε ότι η Google θα επενδύσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος χρόνου, για να αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Χασάμπης αναφέρθηκε στις επενδύσεις αυτές, αφού ρωτήθηκε σχετικά με το OpenAI και τα σχέδια της Microsoft για την κατασκευή του «Stargate», ενός data center (κέντρου δεδομένων) με έδρα τις ΗΠΑ.
Ο CEO της DeepMind πρόσθεσε, επίσης, ότι επί του παρόντος, η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, διαθέτει καλύτερη υπολογιστική ισχύ από τους ανταγωνιστές της.
Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης
Η DeepMind, η οποία ανήκει πλέον στην Alphabet, είναι το δημιούργημα του Ντέμη Χασάμπη, του 46χρονου που είχε χαρακτηριστεί ως παιδί-θαύμα. Η DeepMind έχει καταφέρει ερευνητικά επιτεύγματα-ορόσημα, όπως το AlphaGo, το πρώτο πρόγραμμα που νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο παιχνίδι Go, και το AlphaFold, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως η λύση στη μεγάλη πρόκληση της αναδίπλωσης των πρωτεϊνών που διαρκεί 50 χρόνια. Ξεκίνησε ως παιδί-θαύμα στο σκάκι και τον προγραμματισμό, και πλέον ο Χασάμπης είναι ένας διάσημος επιστήμονας υπολογιστών, νευροεπιστήμονας και σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών.
Γεννήθηκε στο Λονδίνο από ελληνοκύπριο πατέρα και μητέρα από τη Σιγκαπούρη. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μυαλά στον τομέα του, με τον «Guardian» να του δίνει τον τίτλο του «σούπερ ήρωα» της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο ίδιος δεν μιλά ελληνικά, αν και καταλαβαίνει κάποια, όπως έχει παραδεχτεί, ενώ σε παλαιότερη συνέντευξή του σε κυπριακό μέσο δήλωνε υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του.
Τελείωσε το σχολείο δύο χρόνια νωρίτερα από το κανονικό και, ενώ έγινε δεκτός στο Κέιμπριτζ στα 16 του, έπρεπε να περιμένει μέχρι να πιάσει το όριο ηλικίας για να εγγραφεί. Έπειτα, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Computer Science Tripos και έκανε PhD στη νευροεπιστήμη στο University College London.
Λίγο μετά τις σπουδές του, δημιούργησε την DeepΜind, η οποία αρχικά ασχολήθηκε με τη δημιουργία προγραμμάτων λογισμικού που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια υπολογιστών.