Έλεγχο σε όσους εκβιάζουν, απειλούν ή βρίζουν στο διαδίκτυο ή μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση μέσω ενός νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπονται αυστηρές ποινές για όσους παρανομούν ενώ αναζητείται η χρυσή τομή μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας των πολιτών που δέχονται παρενοχλήσεις.
Το νομοσχέδιο προβλέπει:
- Άτομο το οποίο παρενοχλεί τηλεφωνικά με ψευδείς ειδήσεις, θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα χρόνο ή πρόστιμο μέχρι 3 χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και όσοι παρενοχλούν με συνεχή μηνύματα, έστω και αν δεν λένε τίποτα. Ένα παράδειγμα είναι όταν ένα πρόσωπο τηλεφωνεί επαλειμμένα και ασταμάτητα σε άλλο πρόσωπο.
- Άτομο το οποίο επικοινωνεί τηλεφωνικώς ή στέλνει μήνυμα, με προσβλητικό, αισχρό ή απειλητικό χαρακτήρα τιμωρείται με ποινή φυλάκιση μέχρι 2 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι 3 χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί.
- Άτομο το οποίο δημοσιοποιεί στο διαδίκτυο, σε ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μηνύματα, φωτογραφίες ή άλλο περιεχόμενο, υβριστικού, αισχρού, άσεμνου ή απειλητικού χαρακτήρα, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι 3 χρόνια, ή μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί.
Βουλευτές σε δηλώσεις τους σημείωσαν ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο απασχολεί κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο, ταυτόχρονα σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ισορροπία και να μην καταπατηθεί η ελευθερία έκφρασης.
Η Επιτροπή Νομικών συζήτησε και νομοσχέδιο για αύξηση των ποινών για περιπτώσεις άσκησης σωματικής βλάβης κατά δημοσίων λειτουργών, όπως Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Νοσηλευτών. Προβλέπεται αύξηση της ποινής φυλάκισης από 2 σε 3 χρόνια και σε περίπτωση σοβαρής σωματικής βλάβης μέχρι και 5 χρόνια.