Η Τουρκία θα προχωρήσει σε επίλυση το Κυπριακού μόνο αν νοιώσει ότι τα η οφέλη από την λύση θα είναι σημαντικά για την ίδια, δήλωσε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε ότι εάν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, μπουν στο ίδιο καλάθι με το Κυπριακό μπορούμε να έχουμε μια λύση win win και υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει «παγώσει» τα κεφάλαια ένταξης της Τουρκίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι εάν εκλεγεί την επομένη των Εκλογών θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να εκφράσει την ετοιμότητα της για λύση. Είπε ακόμη ότι θα αξιοποιηθεί μια ισχυρή προσωπικότητα στο Ευρωπαϊκό χώρο που θα μπορεί να συζητήσει ακόμη και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε το πλαίσιο Γουτέρες αλλά θα επιδιώξει την συνέχιση των συνομιλιών για βελτίωση κάποιων όρων που έθεσε στο Γκράν Μοντανά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «κανένας υποψήφιος δεν θα είναι συνεχιστής της πολιτικής Αναστασιάδη, αφού μετά τις εκλογές όποιος κι αν εκλεγεί θα μιλάμε για μια διαφορετική κατάσταση πραγμάτων».

Εξήγησε ότι ακόμα και Πρόεδροι που εξελέγησαν στο παρελθόν και προέρχονταν από το ίδιο κόμμα ακολούθησαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα θέματα, αφήνοντας το δικό τους στίγμα.

Σε ό,τι αφορά τα «χρυσά» διαβατήρια ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι έγιναν λάθη τα οποία εντοπίζονται στους σχετικούς ελέγχους που δεν γίνονταν. Παραδέχθηκε ότι δεν είναι ευχαριστημένοι οι κύπριοι πολίτες για την εικόνα της χώρας τους στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι «όλοι φταίμε» και πως όλοι έχουμε τη συλλογική ευθύνη για ανατροπή αυτής της εικόνας.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος σημείωσε ότι δεν αισθάνεται την ανάγκη να πει κάποιο mea culpa για λάθη που έκανε ο ίδιος από τις θέσεις που υπηρέτησε, σημειώνοντας ότι αν αισθανόταν κάτι τέτοιο θα το έπραττε.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ.