Η Ελληνικής κυβέρνηση απάντησε στον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος προχώρησε σε προσβλητικές δηλώσεις τόσο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και κατά του Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποιώντας μάλιστα τους λαούς τους ότι οι ηγέτες τους είναι ανίκανοι και θα τους οδηγήσουν στην καταστροφή, με τη φράση, «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις».

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η Αθήνα δεν στέκεται στις δηλώσεις Ερντογάν, καθώς είναι αντιφατικές, αφού τη μια ζητά διάλογο και την άλλη προχωρά σε προκλητικές δηλώσεις.

Ωστόσο, τηρούν στάση αναμονής για να δουν τις επόμενες μέρες αν η Τουρκία θα διαλέξει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, ή θα συνεχίσει σε αυτόν των προκλήσεων.

«Αλλιώς τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, επιτέθηκε κατά Ελλάδας και Γαλλίας χαρακτηρίζοντάς «μη ικανούς τους ηγέτες» των δύο χωρών και θέτοντας το ερώτημα αν «οι δύο λαοί είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με την Τουρκία».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν διερωτήθηκε κατά πόσο «δέχεται ο ελληνικός λαός ο,τι θα του συμβεί λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγεμόνων τους;» και συνέχισε ερωτώντας κατά πόσο «γνωρίζει ο Γάλλος πολίτης «ότι θα πληρώσει λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγεμόνων του».