Ο μεγάλος γρίφος, από πού έχει προέλθει ο ιός του covid δεν έχει λυθεί έως τώρα, με τους επιστήμονες να συνεχίζουν να ερευνούν όλα τα διαθέσιμα ευρήματα. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι ειδικοί έχουν οδηγηθεί σε ένα σκληρό πινγκ πονγκ, για το αν πράγματι προέρχεται από κάποιο άγριο ζώο που πωλούνταν παρανόμως στην υπαίθρια αγορά τους Ουχάν στην Κίνα. Οι θεωρίες συνωμοσίας, δε, δίνουν και παίρνουν. 

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα θεωρία, ο ιός προήλθε από σκύλο ρακούν. Τα ζωάκια αυτά είναι μια μίξη αλεπούς και σκύλου, ενώ μοιάζει στα χαρακτηριστικά με ρακούν. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Atlantic, τα τελευτάια δεδομένα δείχνουν ότι προς το τέλος του 2019, όταν και ξέσπασε το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Κίνα, είχαν πουληθεί αυτά τα άγρια ζωάκια στο παράνομο εμπόριο.

Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, σε ειδικές αναλύσεις γονιδίων που δημοσιεύτηκαν από την κινεζική ομάδα στην επιστημονική βάση δεδομένων Gisaid διαπιστώθηκε ότι ορισμένα από τα θετικά στον Covid δείγματα ήταν πλούσια σε DNA από σκύλους ρακούν. Ίχνη DNA που ανήκαν σε άλλα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των μοσχοφυΐων, ήταν επίσης παρόντα σε δείγματα θετικά στον Covid.

Πάντως, οι κινέζοι επιστήμονες, δεν βοηθούν όσο θα έπρεπε στην εξέλιξη ερευνών, καθώς υπάρχει μια ανησυχία ότι έχουν αποκρύψει σημαντικές λεπτομέρειες και πληροφορίες από τις πρώτες έρευνες που πραγματοποιήσαν. Είναι άλλωστε, γνωστό, ότι επιστήμονες κατηγορούν την Κίνα πως απέκρυψε σημαντικά στοιχεία ακόμα και για τις μολύνσεις του πρώτου διαστήματος. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του ’22, οι κινέζοι επιστήμονες, ισυχρίζοταν ότι οι δικές τους έρευνες έδειξαν ότι οι ιός προήλθε από τον άνθρωπο και όχι από άγρια ζώα.

Αυτόν τον ισχυρισμό όμως, απορρίπτουν οι επιστήμονες της Δύσης. Ο Τζέρεμι Καμίλ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας, δήλωσε ότι οι έρευνες, από την αρχή της πανδημίας, έδειχναν ότι ο ιός προέρχεται από ζώα. Αφού σε θετικά δείγματα, υπήρχε DNA άγριων ζώων.