Σε νέες πληροφορίες που αφορούν τις πωλήσεις γης στα κατεχόμενα εστιάζει ο σημερινός τουρκοκυπριακός Τύπος.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Γκιϊνίκ» γράφει ότι ο «πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων», Χασάν Σουνγκούρ, ανέφερε ότι η προειδοποίηση του επιχειρηματία Αλί Οσμάν Σαφά, που είπε προς τους πολιτικούς «Μην ρίχνετε βενζίνη στη φωτιά όταν η κρίση στα ακίνητα είναι προ των πυλών» είναι μια πολύ σωστή και δικαιολογημένη προειδοποίηση.

Επισημαίνοντας ότι 1001,2 στρέμματα γης πωλήθηκαν με συμβόλαιο και 1,163 στρέμματα γης πωλήθηκαν μέσω της πώλησης τίτλων ιδιοκτησίας, ο κ. Σουνγκούρ είπε ότι «Αναφέρεται ότι 1 εκατομμύριο 453 χιλιάδες στρέμματα ελληνοκυπριακής περιουσίας έμειναν στο βόρειο τμήμα του νησιού. Επομένως, η γη που πωλήθηκε δεν είναι ούτε το μισό χιλιοστό».

Αντιδρώντας στις επικρίσεις ορισμένων πολιτικών ότι γεωργικές εκτάσεις ανοίχτηκαν για οικοδόμηση, ο κ. Σουνγκούρ, δήλωσε: «Πότε ο Άγιος Αμβρόσιος έγινε το κέντρο της γεωργίας; Δεν έχω δει ούτε ένα θερμοκήπιο στον Άγιο Αμβρόσιο». Σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί ότι ‘θα υπάρξει κρίση στα ακίνητα μέχρι το τέλος του έτους’ έχουν αρχίσει να επαληθεύονται, ο κ. Σουνγκούρ πρόσθεσε ότι «οι πωλήσεις έχουν σταματήσει. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τη διακοπή των πωλήσεων είναι ότι το κράτος θέλει 12% φόρο σε αυτά τα σπίτια».

«Από πού προήλθε αυτό το 12%; Πού πήγαν τα χρήματα που εισπράχθηκαν εδώ; Αν το θέμα αυτό πάει στο συνταγματικό δικαστήριο, θα ακυρωθεί σίγουρα», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ