Στο 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας το οποίο οριστικοποιήθηκε από τους πρεσβευτές των κρατών-μελών, περιλαμβάνονται η απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία και η απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ρωσικά πλοία.
Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων επεκτείνεται σε νέους τομείς, στο πλαίσιο της αντίδρασης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις κατά ολιγαρχών, ρωσικών παραγόντων προπαγάνδας, μελών του μηχανισμού ασφαλείας και του στρατού και κυρώσεις κατά οντοτήτων στον βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Επιπλέον περιλαμβάνει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αρκετών ρωσικών τραπεζών, εμπάργκο όπλων στη Μόσχα, απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και απαγόρευση εισαγωγών πρώτων υλών από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επεκτείνουν τις κυρώσεις τους και οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών σε βάρος των δύο χωρών.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι τώρα μόνο η Κούβα και η Βόρεια Κορέα στερούνταν το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς, που είναι ουσιώδες για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.
Πέρυσι οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν ρωσικά προϊόντα αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το σχέδιο νόμου που ενέκρινε το Κογκρέσο προβλέπει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαιτήσουν αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.