Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανακοινώσουν την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου νέες αυστηρές κυρώσεις και ελέγχους των εξαγωγών κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες και να στείλει επί τόπου στρατεύματα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για αυτή την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το βράδυ της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου. «Μπορούμε, θα το κάνουμε και πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι στις εκκλήσεις μας προς τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να επιστρέψει στο διπλωματικό τραπέζι και να εργαστεί για την ειρήνη».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου ότι η ανακοίνωση των κυρώσεων θα γίνει σε συντονισμό με συμμάχους και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την ανακοίνωση της Γερμανίας την Τρίτη για τη διακοπή της διαδικασίας πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Τρίτη.

Σύμφωνα με ανάρτηση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι στο Twitter, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι «αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα ενεργήσουμε μαζί με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει».

Όπως αναφέρουν πηγές του Reuters, η Κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προετοιμάσει ένα αρχικό πακέτο που περιλαμβάνει την απαγόρευση των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να διεκπεραιώνουν συναλλαγές για μεγάλες ρωσικές τράπεζες.

Τα μέτρα αποσκοπούν στο να πλήξουν τη ρωσική οικονομία με την περικοπή των σχέσεων μεταξύ συγκεκριμένων ρωσικών τραπεζών και αμερικανικών τραπεζών που επιτρέπουν διεθνείς πληρωμές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν το ισχυρότερο εργαλείο επιβολής κυρώσεων κατά συγκεκριμένων ρωσικών προσώπων και εταιρειών, με την συμπερίληψή τους στον κατάλογο των «Specially Designated Nationals» (SDN), αποβάλλοντάς τους ουσιαστικά από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, απαγορεύοντας τις συναλλαγές τους με Αμερικανούς πολίτες και δεσμεύοντας τα αμερικανικά περιουσιακά τους στοιχεία, συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.