Σκηνές χάους καταγράφηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία, εν μέσω αυξανόμενης κοινωνικής και πολιτικής έντασης.

Εξαγριωμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στα υποκαταστήματα πολλών τραπεζών σε Βηρυτό και Τρίπολη, στα βόρεια, τα οποία ήταν κλειστά εδώ και μέρες καθώς η αξία της λίρας έπεσε σε νέα χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το αμερικανικό δολάριο.

Ο στρατός και η πυροσβεστική επενέβησαν στις περιοχές των διαδηλώσεων στη Βηρυτό και σε άλλες πόλεις.

Το πρωί της Πέμπτης δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι στη Βηρυτό, την Τρίπολη, τη Σιδόνη και την ανατολική κοιλάδα Μπεκάα αποκλείστηκαν από διαδηλωτές. Οδοφράγματα στήθηκαν και την προηγούμενη μόλις ανακοινώθηκε ότι η αξία της λίρας ήταν 77.000 ανά δολάριο.

Ομάδες διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων μελών συνδικάτων που δημιουργήθηκαν μετά το 2019 για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών, εισέβαλαν στοχευμένα, όπως μεταδίδεται, σε υποκαταστήματα τράπεζας κατά μήκος της οδού Badaro, μιας δημοφιλούς οδού που σφύζει από νυχτερινή ζωή και είναι πλησίον των δικαστηρίων.

Ο Λίβανος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση από τον Μάρτιο του 2020. Η λίρα έχασε πάνω από το 98% της αξίας της σε τρία χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ