Νέες χαλαρώσεις τίθενται από σήμερα σε ισχύ στην Κύπρο, την ώρα όμως που η επιδημιολογική εικόνα είναι επιβαρυμένη και τα νοσηλευτήρια γεμίζουν καθημερινώς.

Με βάση χθεσινά στοιχεία, συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονταν 208 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 40 σε σοβαρή κατάσταση ή σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική στη Λεμεσό, όπου το ποσοστό θετικότητας χθες ήταν στο 1,72%.

Από σήμερα ανοίγουν οι χώροι εστίασης με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και μετακινείται κατά δύο ώρες η απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 9 στις 11 το βράδυ.

Παράλληλα, επαναφέρεται το 25% σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Στα 2 παραμένουν τα επιτρεπόμενα SMS ανά ημέρα για κατ` εξαίρεση μετακινήσεις.

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα αναλυτικά:

Την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τους δύο πυλώνες μέτρων σε ισχύ από σήμερα.

α) Πρώτος πυλώνας (διάρκεια ισχύος 16-31 Μαρτίου): Στοχευμένα μέτρα σε κλειστούς χώρους που παρουσιάζουν αυξημένες συρροές κρουσμάτων και με μεγάλο κίνδυνο μεταδοτικότητας (γραφεία, δημοτικά, οικίες, κτλ.), σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς στους χώρους αυτούς:

(i) Επαναφέρεται το 25% σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με αναπροσαρμογή του προγράμματος εβδομαδιαίου ελέγχου rapid tests στο 25% των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών και παράλληλη ενίσχυση της εποπτείας και των ελέγχων.

(ii) Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά είναι φορείς με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης/διασποράς και καθυστέρηση στον εντοπισμό τους αφού, ως επί τω πλείστω, είναι ασυμπτωματικά, με αδυναμία να επιβληθούν διαγνωστικοί έλεγχοι, καθιστώντας τους σιωπηλούς φορείς με κίνδυνο την εξάπλωση του ιού με αυξημένες συρροές κρουσμάτων και δεδομένου ότι στα Δημοτικά Σχολεία της Επαρχίας Λεμεσού σημειώνονται πολλές αλυσίδες κρουσμάτων, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων στην Επαρχία Λεμεσού με φυσική παρουσία μαθητών μέχρι τις 31 Μαρτίου.

(iii) Παράταση της αναστολής φυσικής παρουσίας των Γυμνασίων σε παγκύπρια βάση για τις επόμενες δύο βδομάδες (μέχρι τις 31.03.2021), ώστε να αποτραπούν εξάρσεις κρουσμάτων.

(β) Δεύτερος Πυλώνας: Μέτρα που στοχεύουν σε αύξηση της συμμόρφωσης του κόσμου και παράλληλα της ψυχολογικής ανάκαμψης των πολιτών:

(i) Επιτρέπεται η πρόσβαση σε πλατείες και πάρκα μέχρι 6 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών.

(ii) Επαναλειτουργούν από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, μόνο οι εξωτερικοί χώροι των υποστατικών (χώροι εστίασης), με αυστηρό πρωτόκολλο, τηρουμένων των μέτρων απόστασης και των υγειονομικών οδηγιών.

(iii) Μετακινείται από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, η ώρα ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ στις 11 το βράδυ.