Στο τραπέζι η πρόταση Γκουτέρες για διορισμό ειδικού απεσταλμένου στην Κύπρο, για να οδηγηθούν οι συνομιλίες σε ένα νέο Κράν Μοντανά.

Άρχισε στις 11 ώρα Κύπρου η κρίσιμη Ολομέλεια της άτυπης πενταμερούς πέντε συν ένας, από την οποία αναμένεται να διαφανεί το τι μέλει γενέσθαι σε σχέση με την πρόταση του υπέβαλε χθες στα εμπλεκόμενα μέρη, ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουτέρες πρότεινε κατά τη χθεσινή δεύτερη ολομέλεια των άτυπων συναντήσεων για το Κυπριακό, τον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου με συγκεκριμένη αποστολή, που θα είναι η επανέναρξη των συνομιλιών σε διάστημα τριών με τεσσάρων μηνών. Οι πληροφορίες που μεταδίδονται, αναφέρουν ότι καθήκοντα ειδικού αντιπροσώπου προτάθηκε να αναλάβει η Τζέιν Χολ Λούτ η οποία θα βοηθιέται από τρείς αντιπροσώπους από εγγυήτριες δυνάμεις και δύο από τις πλευρές. Τελικός στόχος είναι να κορυφωθεί η όλη διαδικασία σε ένα νέο Κραν Μοντανά, όπως ανέφερε χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ. Κράν Μοντανά plus, ήταν η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποίησε. Ο ειδικός αντιπρόσωπος αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί στα θέματα της κυριαρχίας και της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Γκουτέρες έχει ακυρώσει τις διμερείς επαφές που είχε προγραμματίσει για σήμερα και ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη να καταθέσουν τις τελικές τους θέσεις για το κατά πόσο εγκρίνουν ή όχι την πρόταση ενώπιον της Ολομέλειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί την κατάσταση.

Η Λευκωσία, δια του Προέδρου Αναστασιάδη, έθεσε διάφορα ερωτήματα και ζήτησε διευκρινήσεις κατά πόσο η διαδικασία αυτή θα γίνει με βάση το πλαίσιο των όρων που έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας στον κ. Γκουτέρες. Ο Πρόεδρος γνωστοποίησε από χθες ότι θα απαντήσει γραπτώς στις θέσεις που διατύπωσε η Τ/κ πλευρά.

Ο ηγέτης των Τ/κ, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος -υπενθυμίζεται- κατέθεσε σημείωμα έξι σημείων, με το οποίο η Κύπρος οδηγείται σε δύο κράτη, παρότι αρχικά μεταδόθηκε ότι απέρριψε την πρόταση, φαίνεται ότι δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει κατά πόσο την αποδέχεται ή όχι. Φαίνεται, ωστόσο, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Τσαβούσογλου, παρουσιάστηκε λίγο πιο ελαστικός.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται σε περίπτωση που μία εκ των δύο πλευρών απορρίψει την εισήγηση του κ. Γκουτέρες. Δύο είναι τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια:
Το πρώτο είναι ο ΓΓ να παραδώσει τους όρους εντολής πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι που σημαίνει ότι δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Το δεύτερο είναι η νέα σύγκλιση της άτυπης πενταμερούς σε δύο μήνες, κάτι που εκτιμάται ότι θα προτιμούσε η Τουρκία καθώς θα γίνει μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα εξετάσει τα Ευρωτουρκικά θέματα.