Μια ηλικιωμένη γυναίκα αγνοείται, ενώ έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον δέκα σπίτια, δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, αναφορικά με την φωτιά που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή Μαρκάτι του Δήμου Λαυρεωτικής, στην Ελλάδα.

Επίσης, ο γιος της ηλικιωμένης δήλωσε ότι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σπίτι, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό διότι έχει πιάσει φωτιά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100.3, ο δήμαρχος είπε πως το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, ανεξέλεγκτο και κινείται προς την Καμάριζα, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς υπάλληλος του δήμου είδε ένα λευκό όχημα να βάζει φωτιά σε κάδους στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά.

Στο μεταξύ, ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις, καθώς γίνεται μάχη να κρατηθούν οι φλόγες πριν επεκταθούν στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, οπότε πλέον θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της.

Η πυρκαγιά στην Κερατέα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έχει ανοίξει και εκτείνεται αυτή την ώρα σε όλο το τόξο Μερκάτι-Συντερίνα-‘Αγιο Κωνσταντίνο, που έχουν εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός Δημολάκι, καίει πευκοδάσος, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια.

Το ένα μέτωπο είναι στην κορυφογραμμή πάνω από τον ‘Αγιο Κωνσταντίνο, όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να μην περάσει στον εθνικό δρυμό. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4 μποφόρ με ριπές 6 μποφόρ που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, μετά την ενίσχυση των δυνάμεων και στις δύο πυρκαγιές που μαίνονται σε Κερατέα και Βίλλια, επιχειρούν αναλυτικά 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών (3) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 6Α/Φ και 6Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης.

Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης με το 112 για τις εξής νέες περιοχές στην Κερατέα: Πριν από λίγο, μήνυμα από το 112 το οποίο έλεγε: «Αν βρίσκεστε στο Μαρκάτι Κερατέας, εκκενώστε τώρα προς Λαύριο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», στάλθηκε στους κατοίκους του οικισμού Μαρκάτι.

Την ίδια ώρα, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Από πλευράς αστυνομίας, λόγω της πυρκαγιάς διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην λεωφόρο Κερατέας – Λαυρίου.

Σημειώνεται ότι ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικοινώνησε, πριν από λίγο, με τον Νίκο Χαρδαλιά, Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας του την άμεση ανάγκη να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με όλα τα απαραίτητα μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Κερατέας.

Επί ποδός βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του δήμου Σαρωνικού, αλλά και του όμορου δήμου Λαυρεωτικής, ενώ οι υδροφόρες τους ενεργούν συντονισμένα με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική. «Το μέτωπο είναι μεγάλο, ενιαίο και σε ένταση, γιατί βρίσκεται σε δάσος και φυσάει δυνατός βοριάς», λέει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και συνεχίζει: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ριπές πρέπει να φτάνουν και τα 6 μποφόρ. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να μην πλησιάζει γιατί είναι επικίνδυνο. Τα οχήματα να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και να μην κατευθύνονται προς τον δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου-Αναβύσσου, γιατί είναι κλειστός».