Το φαβορί για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικράτησε των ανθυποψηφίων της, από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης. Με 458 ψήφους από τις 616 έγκυρες, ανακηρύχθηκε νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, με τη στήριξη του κόμματος της, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων.

Απευθυνόμενη στα μέλη του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου λίγο πριν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, που διεξάγεται για πρώτη φορά ηλεκτρονικά λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, η κυρία Μέτσολα έδωσε το στίγμα της προεδρία της αναφερόμενη στην προσπάθεια του προκατόχου της David Sassoli να φτιάξει ένα κόσμο αλληλεγγύης και μια Ευρώπη που να ανήκει στο λαό της, κάτι όπως είπε που θα ήθελε να συνεχίσει και η ίδια.

Απηύθυνε έκκληση στους Ευρωβουλευτές να ανακαλύψουν ξανά τους στόχους Μιτεράν και Κολ, να αφήσουν πίσω τα πείσματα του παρελθόντος ατενίζοντας προς το μέλλον. «Το Κοινοβούλιο μας είναι το καλύτερο παράδειγμα Ευρώπης Είμαστε στο Στρασβούργο ως το σύμβολο Δημοκρατίας και της συμφιλίωσης της ειρήνης και της ισχύος της Ευρώπης, να σχηματίσει ένα μέλλον ελπίδας για όλους» είπε η Μέτσολα, εκφράζοντας την επιθυμία της να είναι πρόεδρος των Ευρωβουλευτών αξιοποιώντας τη σοφία των παλαιότερων και τη γνώση των νέων, για να μπορέσουμε όπως είπε να βρούμε λύσεις στις προκλήσεις των καιρών μας.

Πρέπει να στηριχθούμε στη δέσμευση να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή να βρούμε λύσεις για μετανάστευση , για την ενέργεια, την ψηφιοποίηση, την υγεία, την ισότητα, ένα νέο οικονομικό μοντέλο και να αγωνιστούμε για πραγματική ισότητα η οποία θα διέπει ότι κάνουμε.
Φιλοδοξώ είπε να είμαι εκείνη που θα γεφυρώσει τις διαφορές και να οδηγήσει σε λήψη αποφάσεων.

Αναφέρθηκε στη Λευκορωσία ως σημείο βρασμού, την Ουκρανία η οποία είναι μια απειλή και θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι διπλωματικές δυνατότητες και να διατηρηθεί το κύρος της κοινοβουλευτικής δυνατότητας, με κατανόηση στις προκλήσεις που διανοίγονται.
Θέλουμε, κατέληξε η κυρία Μέτσολα, το Ευρωκοινοβούλιο να πληροί το ρόλο του στο Παγκόσμιο προσκήνιο.