Μετά από αρκετή καθυστέρηση κατατέθηκε από χθες όπως πληροφορηθήκαμε στη Βουλή, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ύψους €67.4 εκατ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από ένα οργιώδες παρασκήνιο μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας του υπουργείου Υγείας και υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο κονδύλι είναι ήδη διαθέσιμο στο Ταμείο του ΓεΣΥ, αποτελεί δηλαδή μέρος των αποθεμάτων του ΟΑΥ αλλά τα δύο Υπουργεία καθυστερούσαν να προχωρήσουν σε αποδέσμευση του κονδυλίου.

Το συγκεκριμένο κονδύλι θα χρησιμοποιηθεί από τον ΟΑΥ για την ένταξη στο ΓεΣΥ νέων νοσηλευτηρίων αλλά και υπηρεσιών. Πρόκειται για τρία νοσηλευτήρια, εκ των οποίων το ένα έχει ήδη ενταχθεί, πρόκειται για την η κλινική Λήδρα στη Λευκωσία, το δεύτερο είναι η πολυκλινική «Υγεία», που θα αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες μέσω του ΓεΣΥ από τη Δευτέρα.

Το τρίτο αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα από την 1η Οκτωβρίου και πρόκειται για το Απολλώνιο νοσοκομείο στην Λευκωσία το οποίο διαθέτει και πρώτες βοήθειες. Σε ένα με δύο μήνες θα ενταχθεί και το νοσηλευτήριο «El Greco» στην Λευκωσία, που αριθμεί περί τις 40 με 50 κλίνες.

Όπως πληροφορούμαστε από τον ΟΑΥ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για ένταξη νοσηλευτηρίου και στην Πάφο και συγκεκριμένα για τον «Ευαγγελισμό».

Επιπρόσθετα, μέρος του κονδυλίου των 67 εκατ. αφορά την ένταξη στο ΓεΣΥ, των μη ογκολογικών υπηρεσιών τις οποίες πλέον προσφέρει το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό, αλλά και την ένταξη νέων υπηρεσιών, όπως είναι οι υπηρεσίες ποδολόγων.

Η σύμφωνος γνώμη του υπουργείου Οικονομικών δόθηκε, υπό την προϋπόθεση και τη δέσμευση ότι ο ΟΑΥ ότι θα αναλάβει την κάλυψη της δαπάνης φαρμάκων, την κάλυψη της δαπάνης για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, υπηρεσίες τις οποίες κάλυπτε μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον μέσα από τις διαβουλεύσεις συμφωνήθηκε και η μη ένταξη άλλων νοσηλευτηρίων και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών μέχρι την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης από το υπουργείο Υγείας.