Μια σειρά νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, περιορισμούς σε ανεμβολίαστους πολίτες και σε πολίτες άνω των 60 που δεν έχουν προβεί σε τρίτη δόση μετά την πάροδο 7μήνου, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα, όπως και όλη η Ευρώπη, βρίσκεται αντιμέτωπη με την έξαρση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας. «Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα δυστυχώς επιβράδυνε τον επίλογο του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Όμως παντού, τώρα, το εμβόλιο δίνει τη νίκη στον άνθρωπο και όχι στην ασθένεια. Στην υγεία και όχι στον πόνο. Στην ελευθερία και όχι στους περιορισμούς. Γιατί όπου ο εμβολιασμός προχωρεί, ο ιός υποχωρεί», σημείωσε ο ίδιος.

Κάνοντας λόγο για «πανδημία ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι ακόμα και να νοσήσουν θα έχουν ήπιες συνέπειες», ο κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση στους ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιαστούν αλλά και σε όσους έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση να προβούν στην αναμνηστική τρίτη δόση.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα που εξήγγειλε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι από την προσεχή Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες δεν θα εισέρχονται πέραν της εστίασης και σε άλλες κλειστές αίθουσες, όπως σινεμά, θέατρα, μουσεία και γυμναστήρια, ούτε και με την επίδειξη τεστ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες μετά την έκδοσή του. Ειδικότερα όσον αφορά την ισχύ των πιστοποιητικών, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθεί και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο.

Ακόμα, σημείωσε ότι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα επεκταθεί το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά, καλώντας όλους τους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών.

Ως προς τη διάρκεια των μέτρων, αυτά θα ισχύσουν για το επόμενο δίμηνο, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα θρηνεί αχρείαστες απώλειες γιατί πολύ απλά δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κι αυτό παρά την άρτια εκστρατεία που οργάνωσε. Κυβέρνηση και κοινωνία, όμως, υπογράψαμε μαζί ένα συμβόλαιο τιμής: να μην ξανακλείσουμε, με ασπίδα το εμβόλιο. Και πρέπει να τηρήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Κάνοντας λόγο για ενθαρρυντικά αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες στο πεδίο των εμβολιασμών, όπου κλείστηκαν πάνω από 350.000 ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «η προτροπή και η ενθάρρυνση έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τους γενικούς αφορισμούς περί υποχρεωτικότητας».

«Σας καλώ να γυρίσετε την πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια. Η απειθαρχία στις εκκλήσεις των ειδικών δεν είναι πράξη “αντίστασης” στο κράτος, αλλά υποχώρηση της λογικής και του κοινού συμφέροντος.

Παράδοση στο σκοτάδι και στον κίνδυνο. Και επαναλαμβάνω: αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχιακής γρίπης. Και αν όλοι τηρήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, τότε ίσως εξαφανιστεί. Με τη στάση του καθένα μας στο σπίτι, στη δουλειά, στις συναναστροφές μας, με το να γίνουμε οι ίδιοι φύλακες της υγείας μας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: ΚΥΠΕ