Ενώπιον αύξησης για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα βρίσκεται το αμερικανικό αργό πετρέλαιο, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν, Χεζμπολάχ.

Το αμερικανικό αργό, West Texas Intermediate, ανήλθε για λίγο στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 82,72 δολαρίων ανά βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Απριλίου.

Το Μπρεντ αυξήθηκε στα 87,22 δολάρια ανά βαρέλι εντός της συνεδρίας, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Το αμερικανικό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο περίπου 1,2% για την εβδομάδα και 5,98% για τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται καθώς οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι θα υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, γεγονός που αυξάνει τους φόβους για μια αντιπαράθεση με το Ιράν, το οποίο αποτελεί μέλος της ομάδας κρατών ΟΠΕΚ, κάτι που θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό της αγοράς με αργό, σύμφωνα με την RBC Capital Markets.

Το Πεντάγωνο έχει μετακινήσει στρατιωτικά μέσα πιο κοντά στον Λίβανο για να προετοιμαστεί για την εκκένωση Αμερικανών καθώς κλιμακώνονται οι μάχες και εντείνονται τα διασυνοριακά πυρά μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι για την άμυνα στο NBC News.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Πέμπτη τους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στον Λίβανο.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να στοχεύσει τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του Ισραήλ εάν ξεσπάσει πόλεμος και το Ισραήλ θα μπορούσε να επιδιώξει να πλήξει τις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την RBC Capital Markets.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος το Ιράν να επιτεθεί σε δεξαμενόπλοια στα στενά του Ορμούζ ή να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της τη Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την εταιρεία.

 

πηγή ΚΥΠΕ