«Δεν πάει άλλο. Σε αυτή την κατρακύλα έχουμε υποχρέωση να βάλουμε φραγμό. Πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας και να ενώσουμε τις φωνές μας» δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στην ομιλία του στην εκδήλωση του κόμματος έξω από το Προεδρικό Μέγαρο κατά της διαφθοράς, που συχνά διακοπτόταν από συνθήματα όπως «Τέρμα πια στη διαφθορά», «Εμπρός λαέ να τους στείλεις σπίτι, γίναμε παράδεισος για κάθε λωποδύτη» και «Μας έκαναν ρεζίλι, μας έφτασαν στον πάτο, λαέ πάρτο απόφαση θα ‘ρθουν τα πάνω κάτω».

«Όταν η πατρίδα μας διασύρεται, δεν πάει άλλο. Όταν οι θεσμοί πλήττονται βάναυσα, δεν πάει άλλο. Όταν η Κύπρος γίνεται περίγελος διεθνώς, δεν πάει άλλο. Αυτό μας έφερε εδώ σήμερα!» ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, έχει αποδείξει πόσο δημιουργικό και θετικό είναι, αλλά ο Νίκος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν τους άφησαν άλλα περιθώρια ανοχής, τα έχουν εξαντλήσει εδώ και καιρό.

Δεν δικαιούμαστε, ως κόμμα και ως δημοκρατικοί πολίτες, “να παρακολουθούμε τον διασυρμό της χώρας μας απαθείς από τους καναπέδες των σπιτιών μας, συνέχισε και γι’ αυτό έπρεπε να βγούμε στους δρόμους. Για να συναντηθούμε με όσους συμπατριώτες μας -ανεξαρτήτως κομματικών και πολιτικών καταβολών- αισθάνονται τον ίδιο μεγάλο θυμό», επεσήμανε.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι τα Pandora Papers δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, λέγοντας πως έγκυρα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποκάλεσαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: «The Offshοre President».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι το 2013, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ταξίδεψε στη Γαλλία “με το ιδιωτικό αεροπλάνο του φίλου του και πελάτη του δικηγορικού γραφείου `Νίκος Αναστασιάδης` Λεονίντ Λεμπέντεφ. Οκτώ χρόνια αργότερα το όνομα του Ρώσου ολιγάρχη φιγουράρει στα Pandora Papers”.

«Η σχέση του Λεμπέντεφ με το δικηγορικό γραφείο `Νίκος Αναστασιάδης` εκθέτει τον Πρόεδρο και τη χώρα μας διεθνώς. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο ένας από τους δύο αρχηγούς κρατών-μελών της ΕΕ που κατονομάζονται ρητά στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και για τον οποίο ζητείται έρευνα από τις αρχές της χώρας», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης παραδέχτηκε ότι ταξίδεψε δωρεάν με το ιδιωτικό αεροπλάνο φίλου του Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχου στον οποίο δόθηκε η κυπριακή ιθαγένεια. «Τα δωρεάν οικογενειακά ταξίδια στις Σεϋχέλλες έγιναν το σήμα κατατεθέν της προεδρίας του Ν. Αναστασιάδη», είπε.

“Το εμπόριο χρυσών διαβατηρίων στιγμάτισε ανεξίτηλα τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη”, ανέφερε ο κ. Στεφάνου κι αυτή η «τάτσα» – όπως είπε – δεν σβήνει με πολιτικές σοφιστείες. «Αφορά σε δεκάδες αιτήσεις για χρυσά διαβατήρια που υποβλήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο `Νίκος Αναστασιάδης` και εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Αν αυτό δεν είναι σύγκρουση συμφέροντος τότε ακόμα και οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους», σημείωσε.

“Τα Pandora Papers είναι η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέροντας ότι γ’ αυτό όταν κάποιοι ρωτούν «γιατί τώρα;», «απαντούμε ‘γιατί δεν πάει άλλο’».

“Τόσα σκάνδαλα, τόση θεσμική διαπλοκή, τόσα φαινόμενα σύγκρουσης συμφέροντος καμία παραίτηση και καμία ανάληψη ευθύνης δεν υπήρξε επί των ημερών της κυβέρνησης του Συναγερμού”, συνέχισε, λέγοντας ότι “σε άλλες χώρες, για πολύ λιγότερα, οι ηγέτες αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και παραιτούνται”.

«Αυτή η πατρίδα δεν είναι τσιφλίκι σας», σημείωσε. Ο κ. Στεφάνου είπε ότι στη δίνη της αρνητικής δημοσιότητας των Pandora Papers ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ άνοιξε τον προεκλογικό χορό του 2023 και με κεντρικό σύνθημα την «επόμενη μέρα» κάλεσε τον λαό να «ανανεώσει τη Συμφωνία» για την Κύπρο του αύριο.

«Είναι προκλητικός ο κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου και μας αναγκάζει να του υποδείξουμε τα αυτονόητα: είτε δεν αντιλαμβάνεται τον διασυρμό της χώρας από την κυβέρνησή του, είτε το καταλαβαίνει και μας κοροϊδεύει κατάμουτρα», ανέφερε.

“Σε κάθε περίπτωση αυτό που ο λαός δεν ξεχνά είναι ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και το κόμμα του είναι μέρος της εικόνας απαξίωσης και διαφθοράς που προκάλεσαν τα έργα και οι ημέρες του Νίκου Αναστασιάδη”, πρόσθεσε.

«Αφού το θέλουν όμως τόσο πολύ, ας μιλήσουμε για την επόμενη ημέρα». Η επόμενη μέρα, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, “θα είναι μια μέρα όπου την Κύπρο δεν θα κυβερνούν αυτοί που έκαναν εμπόριο πατρίδας, θα κυριαρχεί η πολιτική ηθική και όχι η διαπλοκή και η θεσμική διαφθορά, θα είναι μια μέρα στην οποία οι θεσμοί θα τυγχάνουν σεβασμού και όχι υπόσκαψης”.

Για να φτάσουμε στην επόμενη μέρα επιβάλλεται να γυρίσουμε σελίδα, είπε, να φωνάξουμε «δεν πάει άλλο» και να είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, γιατί μια αποδυναμωμένη, αναξιόπιστη Κύπρος υπονομεύει το μέλλον των παιδιών της. Το μέλλον της ίδιας μας της χώρας.

“Ο χρόνος και η τουρκική αδιαλλαξία ροκανίζουν τις ελπίδες για λύση του Κυπριακού, η οποία να επιτυγχάνει την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου και του λαού”, πρόσθεσε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι “ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους, είναι προφανές ότι αδυνατούν να καταλάβουν ότι ο λαός μας εξάντλησε τις αντοχές του και μόνο «αν φωνάξουμε αρκετά δυνατά το μήνυμά μας θα βρει αποδέκτες. Η ανοχή είναι συνενοχή».

Η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό, με τη συμμετοχή εκατοντάδων κόσμου, άρχισε και ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και έληξε με το τραγούδι «Δεν πάει άλλο». Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, όπως και εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας των πολιτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ