Το κοινό καθήκον να μην επιτραπεί η αναγέννηση του ναζισμού, που προκάλεσε «τόσα δεινά στους ανθρώπους πολλών χωρών», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο παραδοσιακό συγχαρητήριο τηλεγράφημα, που απέστειλε με αφορμή την 77η επέτειο της Νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε σειρά ηγετών πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών.

Ο κ. Πούτιν θεωρεί απαραίτητο «να διατηρηθούν και να μεταδοθούν στους απογόνους» οι κοινές πνευματικές αξίες, η αλήθεια για τα γεγονότα του πολέμου και οι παραδόσεις της αδελφικής φιλίας και ευχήθηκε στις νέες γενιές να αποδειχθούν «αντάξιες της μνήμης των πατέρων και παππούδων τους», ενώ απευθυνόμενος προς τους ηγέτες και τους πολίτες των χωρών της μετασοβιετικής Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών διαβιβάζει «λόγια ευγνωμοσύνης στους βετεράνους του μετώπου και των μετόπισθεν».

Σε ειδικό συγχαρητήριο μήνυμά του προς τους βετεράνους του τελευταίου Μεγάλου Πολέμου και τους πολίτες της Ουκρανίας, ο κ. Πούτιν ευχήθηκε «για την κοινή μας μεγάλη εορτή, την Ημέρα της Νίκης», αναφέροντας ότι «δυστυχώς ο ναζισμός σήμερα σηκώνει ξανά κεφάλι και προσπαθεί να επιβάλει τους βάρβαρους, απάνθρωπους κανόνες» και υποστηρίζοντας ότι «είναι ιερό μας καθήκον να μην επιτραπεί η ρεβάνς των ιδεολογικών κληρονόμων εκείνων, που ηττήθηκαν στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», όπως ονομάζεται στη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. 

«Πριν από 77 χρόνια χάρη στην ανδρεία και τον ηρωισμό των πολεμιστών στα μέτωπα και των παρτιζάνων, την αντοχή και την αυτοθυσία των εργαζόμενων στα μετόπισθεν συνετρίβη ο φασισμός, ο οποίος επεδίωκε να υποτάξει την Ευρώπη, έφερε πόνο και βάσανα σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Τα αναρίθμητα θύματα στο όνομα της κοινής Νίκης αποτέλεσαν την εγγύηση της ζωής και της ελευθερίας μας. Η μνήμη αυτή είναι αδύνατο να παραδοθεί στη λήθη», σημειώνει ο Ρώσος Πρόεδρος, ευχόμενος στους Ουκρανούς βετεράνους «ψυχική αντοχή, καλή υγεία και μακροημέρευση» και στους κατοίκους της Ουκρανίας «ειρηνικό και δίκαιο μέλλον». 

Στα συγχαρητήρια τηλεγραφήματά του προς τους επικεφαλής των διεθνώς μη αναγνωρισμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ», που έχουν de facto αποσχιστεί από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία το 2014, ο Ρώσος Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι «σήμερα οι στρατιωτικοί μας, όπως και οι πρόγονοί τους, αγωνίζονται πλάι πλάι για την απελευθέρωση της πατρικής τους γης από τη ναζιστική δυσωδία», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «όπως και το 1945 η νίκη θα είναι δική μας». 

Όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο το ετήσιο συγχαρητήριο μήνυμα εστάλη φέτος στους πολίτες και την ηγεσία των περισσότερων χωρών, που συγκροτούσαν έως το 1991 τη Σοβιετική Ένωση (Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιζία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Μολδαβία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ουζμπεκιστάν) καθώς και των διεθνώς μη αναγνωρισμένων οντοτήτων, όπως η Αμπχαζία, η Νότιος Οσετία, οι αποσχισθείσες περιοχές Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, απευθύνεται ωστόσο τα τελευταία χρόνια μόνο στους λαούς Γεωργίας και Ουκρανίας και όχι στις ηγεσίες τους. 

Στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν όλες τις τελευταίες ημέρες κεντρική θέση οι αναμνήσεις των λιγοστών πλέον βετεράνων του πολέμου, τα ιστορικά άρθρα και ντοκιμαντέρ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο ο σοβιετικός λαός κατέβαλε το υψηλότερο τίμημα παγκοσμίως με σχεδόν 27 εκατομμύρια θύματα, καθώς και στις συνθήκες της ναζιστικής συνθηκολόγησης και της πρώτης παρέλασης των νικητών του πολέμου, που διοργανώθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας στις 24 Ιουνίου του 1945 με συμμετοχή πολλών στρατιωτών, που είχαν μόλις επιστρέψει από τα μέτωπα του πολέμου. 

Ο αρθρογράφος του πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι Αντρέι Κοτς αναφέρεται στην προσπάθεια «να κλαπεί η Νίκη από την ΕΣΣΔ», επικαλούμενος τη «διπλή» συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, αρχικά στο Ρέιμς της Γαλλίας στις 7 Μαΐου, με υποβαθμισμένη σοβιετική παρουσία, τελετή, η οποία επαναλήφθηκε κατ’ απαίτηση του Ιωσήφ Στάλιν στο Βερολίνο αργά το βράδυ της 8ης Μαΐου (9ης Μαΐου στη Μόσχα λόγω της διαφοράς της ώρας), η οποία και αποτελεί πλέον την επίσημη ημερομηνία του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε ολόκληρη τη Ρωσία, αλλά και τις επαρχίες της Ουκρανίας, οι οποίες βρίσκονται υπό τη διοίκηση των ρωσόφωνων πολιτοφυλακών του Ντονμπάς και τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, προγραμματίζονται τη Δευτέρα μικρότερες, για λόγους ασφαλείας, ή μεγαλύτερες εορταστικές εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της Νίκης, όπου κεντρική θέση αναμένεται να έχουν τα απαγορευμένα από την Κυβέρνηση της Ουκρανίας σοβιετικά και ρωσικά σύμβολα, όπως η κόκκινη σημαία, τα μετάλλια με το σφυροδρέπανο, αλλά και η πορτοκαλόμαυρη κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, η οποία έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στην πρώην ΕΣΣΔ σε δημόσια επίδειξη αντιφασιστικής μνήμης.  

Σε 14 πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών φιλοκυβερνητικές νεολαιίστικες οργανώσεις της Ρωσίας πραγματοποίησαν εκδηλώσεις μνήμης, χαρακτηρίζοντας ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη απαγορεύουν τη χρήση «του συμβόλου της Μεγάλης Νίκης», καθώς «ξεχνούν ότι ειδικά οι Σοβιετικοί στρατιώτες κατά τα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου με αντίτιμο τα εκατομμύρια των ζωών τους απελευθέρωσαν τις πόλεις τους από τους γερμανοφασίστες κατακτητές».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα παρακολουθήσει όπως κάθε χρόνο με την ιδιότητα του αρχιστρατήγου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά για πρώτη φορά υπό πολεμικές συνθήκες και σφοδρή διεθνή κριτική, την παραδοσιακή μεγάλη στρατιωτική παρέλαση από την ειδική εξέδρα, που έχει τοποθετηθεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Όπως έχει ανακοινώσει ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ρώσος ηγέτης θα χαιρετίσει το στράτευμα και τον ρωσικό λαό και μετά την παρέλαση θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου. 

Πέραν του γεγονότος ότι για πρώτη φορά θα συμμετάσχει στην παρέλαση και το ρωσικό αεροσκάφος Ιλιούσιν-80, το οποίο σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου σχεδιάζεται να αποτελέσει το εναέριο επιτελικό κέντρο διοίκησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων υπό τον πρόεδρο και αρχιστράτηγο της χώρας, δεν έχει υπάρξει από ρωσικής πλευράς ουδεμία άλλη διαρροή για τις «εκπλήξεις» της παρέλασης ή τυχόν της ομιλίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και σε πολλά ρωσικά κοινωνικά δίκτυα φημολογείται ότι μεταξύ των προσκεκλημένων στις εξέδρες της Κόκκινης Πλατείας σχεδιαζόταν, αλλά παραμένει άγνωστο εάν τελικά θα βρίσκεται και το ηλικιωμένο ζεύγος από την περιφέρεια του Χαρκόβου, το οποίο υποδέχθηκε Ουκρανούς στρατιωτικούς με την κόκκινη σημαία της Νίκης.

Πηγή: ΚΥΠΕ