Τη θέση ότι τα προτεινόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, δύναται να ενισχύσουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και να οδηγήσουν σε επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, μετέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Πελεκάνος σημειώνει ότι ο κ. Μπορέλ, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τα προτεινόμενα ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη.

«Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μπορέλ, έχει ήδη μεταφέρει στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας τη θέση ότι τα εν λόγω ΜΟΕ δύναται να ενισχύσουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και να οδηγήσουν σε επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας», αναφέρει ο κ. Πελεκάνος.

«Έχει επίσης καλέσει την τουρκική πλευρά να μελετήσει τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, υπογραμμίζοντας ότι η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των ΜΟΕ και γενικότερα το Κυπριακό, κρίνεται ως καθοριστικής σημασίας σε ότι αφορά την καταγραφή προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις», προσθέτει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σημείωσε επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να εγείρει το συγκεκριμένο θέμα στις επικείμενες συναντήσεις του, όπως θα γίνεται και σε επίπεδο συζητήσεων μεταξύ θεσμών της ΕΕ και της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια, ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται στην περιοχή, αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

«Υπό το πρίσμα του πρόσφατου ανοίγματος παραλίας εντός της περίκλειστης περιοχής, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι θα συνεχίσει να εγείρει προς την Τουρκία το θέμα των Βαρωσιών και την ανάγκη τερματισμού των ενεργειών της Τουρκίας που είναι κατά παράβαση των σχετικών Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει η επιστολή σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο.

Στην επιστολή του, προτίθεται, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εκφράζει για ακόμη μια φορά την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών και επισημαίνει πως ο διορισμός Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό θα ενισχύσει τον επιδιωκόμενο αυτό στόχο, κάτι το οποίο η ΕΕ στηρίζει και επιθυμεί να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, ο κ. Μπορέλ επαναλαμβάνει την προσήλωση της ΕΕ σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καταγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα και εκθέσεις του ΟΗΕ. Δηλώνει, παράλληλα, την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέσω και των ΜΟΕ που έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταλήγει η γραπτή δήλωση του κ. Πελεκάνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ