Του Γιάννη Κωστακόπουλου

Ανέκαθεν η ανθρωπότητα δοκιμαζόταν από ηγέτες που μάτωσαν το είναι της κι ανέκοψαν την πορεία κι αμαύρωσαν την ιστορία της. Πολλοί μνημονεύονται στην εποχή μας ως ήρωες, άλλοι ως εγκληματίες. Θα συνεχίσουν, βέβαια, να υπάρχουν κι οι αναποφάσιστοι. Εξαρτάται που πατάς κι από ποια πλευρά αντικρίζεις το ανθρώπινο Δράμα που συντελείται και την Ιστορία που επαναλαμβάνεται.

Με τα πιο σύγχρονα κι επίκαιρα σταθμά, ο Λένιν θεωρείται από πολλούς ως επαναστάτης χωρίς αιτία, ο Χίτλερ φασίστας-ναζιστής, ο Στάλιν χειρότερός του, ο Μάο στενός αναμορφωτής μόνο για τη χώρα του, ο Γκορμπατσόφ ανατροπέας… εσχάτης προδοσίας. Ο Τράμπ εχθρός της Αμερικής κι υποχθόνια φίλος της Ρωσίας κι η αιωνόβια Βασιλομήτωρ έμπνευση και αστείρευτη πηγή αφοσίωσης όπως και φιλοπατρίας για τους Βρετανούς.

Σ’ αυτό το σκηνικό σκιαγραφείστε σήμερα τα πορτραίτα Πούτιν και Ζελένσκι! Κι αν είναι δυνατόν σκιαγραφείστε τα, αφού τα τοποθετήσετε σε φόντο αχνό, με βάθος τον Τζο Μπάιντεν, και τον Σάρλ Μισέλ. Ο τελευταίος είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν δεν σας λέει κάτι το όνομά του. Τον άλλο τον ανεκδιήγητο Μπόρις Τζόνσον ξεχάστε τον για την ώρα, Απολογείται για την συμμετοχή του σε κορωνο-πάρτι.

Λοιπόν! Η τελευταία αναφερθείσα… τρόικα –Μπάϊντεν-Μισέλ-Ζελένσκι– βάλθηκε να συνετίσει τον Πούτιν. Έναν τσάρο, δικτάτορα κατά την γνώμη σας -καμιά ένσταση-, που δεν έχει να χάσει τίποτε παρά την υστεροφημία του. Αν κι αυτό είναι αμφίβολο.

Τι θα κερδίσει η Ουκρανία όμως από έναν χαμένο πόλεμο; ρωτάω. Την αξιοπρέπεια, μου απαντάνε πολλοί, που εσύ ως ρίψασπις ποτέ δεν θα καταλάβεις. -Μα έχουν οι νεκροί αξιοπρέπεια; Αυτή άραγε επεδίωκαν;, ρωτώ επίμονα, ξέροντας πως κάποιοι θα με κατακεραυνώσουν. Αλλά ξαναρώτα -Μήπως οι ζώντες εκ των υστέρων την προβάλουν και την υπερασπίζονται, ενώ κατά βάθος μακαρίζουν περισσότερο εαυτούς που έμειναν ζωντανοί; Τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν όλοι αυτοί που στο φινάλε θα δηλώνουν παρόντες, από το να συνθέτουν παιάνες ηρωικούς, αλλά κατά βάση πένθιμους.

Στην παρούσα βάση όμως, το βασικό ερώτημα ζωής παραμένει: -Πόσο κοντά βρισκόταν ή βρίσκονται οι «ηγέτες» που προανέφερα στα πάθη του κόσμου; Πόσο τα κατανοούν; Και πόσο ικανοί φαίνονται να είναι για να τα αποτρέψουν.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6