Τη θέση ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει περαιτέρω προκλήσεις στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για Κυπριακό, μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα.

«Η συμβουλή προς την τουρκική πλευρά είναι να αποφύγει τις περαιτέρω προκλήσεις στο Κυπριακό. Η Τουρκία βρίσκεται εν απολύτω αδίκω στην Κύπρο. Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «επιβαρύνει ένα ούτως ή άλλως εξαιρετικά δυσχερές πρόβλημα και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επίλυσή του». 

 «Είμαστε πολύ πίσω από οτιδήποτε θα επέτρεπε μια ελπίδα λύσης στο Κυπριακό. Η τουρκική παρουσία στη Γενεύη πριν μερικές εβδομάδες δυστυχώς μας έχει φέρει στο χειρότερο σημείο από το 1974 μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Δένδιας, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.

«Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά έρχεται και αμφισβητεί και αυτό ακόμα το πλαίσιο. Είμαστε στο χειρότερο σημείο από ότι ήμασταν ποτέ. Η Γενεύη δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, η Γενεύη ήταν πολλά βήματα πίσω. Οι λύσεις αναζητούνται μέσα στο πλαίσιο που χορηγεί το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ», σημείωσε.