Κοσμοπολίτικες παραλίες με ελάχιστους πελάτες, δεκάδες επιχειρήσεις που δεν έχουν ανοίξει και εργαζόμενοι στον αέρα είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της φετινής σεζόν στην Ελλάδα.

Δευτέρα 29 Ιουνίου, μεσημέρι, στην Ψαρού στη Μύκονο: στο “Nammos” τρία σετ ξαπλώστρες φιλοξενούν έξι άτομα και η lounge μουσική ξεχύνεται στην άδεια κατά τα λοιπά παραλία. Οι εργαζόμενοι σχεδόν βαριούνται από την απραξία και κάποιοι θυμούνται ότι πέρυσι τέτοια εποχή ήταν πολύ δύσκολο να βρεις ξαπλώστρα στο πιο διάσημο εστιατόριο του Νησιού των Ανέμων.

Λίγα χιλόμετρα πιο μακριά, γνωστή κοσμική κυρία μαζί με φιλικό της ζευγάρι απολαμβάνει την ηρεμία στον Πάνορμο, ενώ μετράει τέσσερα σετ που έχουν δοθεί σε πελάτες. Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και το “Solymar” στο Καλό Λιβάδι, όπου ένας εκ των υιών Στέγγου μαζί με τη σύζυγό του απολαμβάνουν το μπάνιο τους. Υπάρχει άλλο ένα ζεύγος και δύο σετ ακόμη που έχουν δοθεί σε πελάτες στο άδειο κατά τα άλλα sea side restaurant, που βιώνει, όπως και όλοι στη Μύκονο, τη σκληρή πραγματικότητα του φετινού καλοκαιριού.

Το ίδιο μεσημέρι αλλά και πολλά άλλα, ο Άγιος Σώστης και η Κάπαρη ξεχειλίζουν από κόσμο∙ όλοι νέοι και νέες, που περιμένουν να πιάσουν δουλειά στο νησί και είναι άνεργοι εδώ και τρεις μήνες περίπου. Πάνω από το δύσβατο μονοπάτι της Κάπαρης, ένας νεαρός που ετοιμάζεται να κατέβει αναφωνεί σε φίλο του: «Τι έγινε ρε; Όλοι του ΟΑΕΔ εδώ μαζευτήκαμε;» 

Αυτές οι δύο παραλίες, οι εντελώς ανοργάνωτες, μαζεύουν όλο τον κόσμο που θέλει να κάνει ένα μπάνιο χωρίς να πληρώσει ξαπλώστρες, νερά και καφέδες σε τιμές εντελώς απαγορευτικές. Μιλάμε για ανθρώπους που περιμένουν εδώ και καιρό να πιάσουν δουλειά και χρειάστηκε να μπει ο Ιούλιος για να ανοίξουν κλασικά μαγαζιά όπως το “Paradise”, το “Jackie O” και ο “Scorpios”.

MUKONOS_

 

MUKONOS_2

 

Κάποια μαγαζιά έβαλαν το κλειδί στην πόρτα αυτή την εβδομάδα, αλλά θα κινηθούν στη λογική «βλέποντας και κάνοντας», κάτι που σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει κίνηση θα κλείσουν.

Όλα αυτά φυσικά δεν συμβαίνουν μόνο στη Μύκονο, αλλά και στη Σαντορίνη, όπου η εικόνα της άδειας Καλντέρας το απόγευμα και η ερημιά στα σοκάκια παραπέμπουν σε αδιανόητες για την εποχή εικόνες. Οι άδειες καρέκλες την ώρα του ηλιοβασιλέματος, τα έρημα σοκάκια της Οίας, τα εστιατόρια που περιμένουν κόσμο που δεν έρχεται, δεν συνάδουν με την εικόνα του εκνευρισμού και της αναμονής άλλων εποχών.

Μύκονος και Σαντορίνη θυμίζουν νησιά-φαντάσματα αρχές Ιουλίου, με ελάχιστες αφίξεις, δεκάδες κλειστά μαγαζιά και ξενοδοχεία και το μέλλον αβέβαιο ακόμη και τον Αύγουστο.

Ντόπιοι παντού

Κλαμπ όπως το “Enigma” στη Σαντορίνη, που τέτοια εποχή έσφυζαν από κόσμο, δεν γεμίζουν με τίποτα και σχεδόν μόνο ντόπιοι πάνε για ένα ποτό το βράδυ.

Κρατήσεις αναβάλλονται για αργότερα, τη στιγμή που νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος δεν μπαίνουν, τουλάχιστον προς το παρόν και με ελάχιστες εξαιρέσεις, στη λογική να ρίξουν τις τιμές στις παροχές υπηρεσιών.

Κάπως έτσι τα Ματογιάννια στη Μύκονο θύμιζαν Κυριακή βράδυ ερημωμένο οικισμό, με τα περισσότερα μαγαζιά κλειστά και τα σοκάκια βυθισμένα στο σκοτάδι. Εμβληματικά μπαρ, όπως το “Astra”, δεν άνοιξαν εκείνο το βράδυ, τακτική που ακολούθησε και το απέναντι “Bombonniere”. Όλος ο κόσμος μαζεύεται έξω από το “Queen” και απλώνεται στα παρακείμενα πεζοδρόμια, οι περισσότεροι με μια μπίρα στο χέρι από το περίπτερο για κουβέντα και χαλάρωση.

SANTORINI_

 

SANTORINI_4

 

Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, το “Alemagou” είχε μόλις δύο παρέες και οι εργαζόμενοι ήταν περισσότεροι από τους πελάτες, ενώ το θέαμα λίγο πιο μακριά από εκεί, στην Ανω Μερά, ήταν αποκαρδιωτικό. Στο χωριό που φημίζεται για τις ταβέρνες του, μόνο μία ήταν ανοιχτή και όλες οι άλλες γύρω από την πλατεία κλειστές, εικόνα που δεν συναντάς ούτε τον χειμώνα. Στον «Βαγγέλη» που ήταν ανοιχτός, τρεις εργαζόμενοι περίμεναν στωικά κάποιο πελάτη, εικόνα εντελώς άγνωστη μέχρι και πέρυσι, όπου όλα τα μαγαζιά στην πλατεία ήταν ανοιχτά.

Δεκάδες επιχειρηματίες εξακολουθούν να μην ανοίγουν περιμένοντας κάποια ενθαρρυντικά σημάδια που δεν έρχονται, αλλά και ένα πιο ευρύ άνοιγμα πτήσεων από το εξωτερικό, που επίσης παραμένει αμφίβολο ακόμη και για τον Αύγουστο.

Κάπως έτσι τα έρημα και σκοτεινά Ματογιάννια, ειδικά τις καθημερινές -πριν από λίγα βράδια εθεάθη ένα μικρό αυτοκίνητο να βολτάρει στα στενά του, εικόνα που δεν υπήρχε περίπτωση να δεις τα τελευταία χρόνια- φαντάζουν αφιλόξενα.

Ποτέ πριν κατά τις τελευταίες δεκαετίες, τα δύο συγκεκριμένα νησιά δεν ξεκίνησαν σεζόν τέλη Ιουνίου με τόσο δυσοίωνες προοπτικές,  καθώς η πανδημία «τσάκισε» σε παγκόσμιο επίπεδο τον τουρισμό.

Κάποιοι πάντως δεν χάνουν την ελπίδα τους στο Νησί των Ανέμων. Ενας από αυτούς είναι και ο ιδιοκτήτης εστιατορίου που συζητήθηκε ευρέως πέρυσι για τις έξι μερίδες «χρυσά» καλαμαράκια των 591 ευρώ που σέρβιρε σε Αμερικανό τουρίστα! Φέτος αποφάσισε να σερβίρει αστακούς, καραβίδες, ψάρια και καλαμαράκια καλυμμένα όλα με φύλλα χρυσού και σερβιρισμένα σε πορσελάνινες γόβες…! Φαίνεται, λένε στο νησί, ζήλεψε τον περσινό θρίαμβο του Νουσρέτ που σάρωσε σε τζίρο και επέλεξε να τον «χτυπήσει» με τα «χρυσά» ψαρικά του. Το μόνο που δεν σκέφτηκε είναι ποιοι και πότε θα φάνε στο εστιατόριό του, αφού, όπως γράφτηκε, «αυτή η εμπειρία είναι αυστηρώς ακτάλληλη για λογαριασμούς κάτω των έξι ή εφτά μηδενικών».

SANTORINI_2

 

SANTORINI_3

 

SANTORINI_5

 

Πηγή: Πρώτο θέμα