Θα μπορούσε στο πλαίσιο της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής να γίνει συζήτηση για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, στο πλαίσιο της δημιουργίας προϋποθέσεων για την δημιουργία συνθηκών αναζωογόνησης της διαδικασίας των συνομιλιών και μιας συνολικής επίλυσης, δήλωσε ο Ε/κ διαπραγματευτής, Μενέλαος Μενελάου, μετά από την πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους επικεφαλής και τα μέλη των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών που έγινε στο Προεδρικό.

Ο κ. Μενελάου χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική την συνάντηση και την συζήτηση, λέγοντας πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε την δυνατότητα να ενημερωθεί από πρώτο χέρι από τους επικεφαλής κάθε Τεχνικής Επιτροπής για τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, αλλά και προβλήματα που αντιμετωπίζουν και χρειάζεται παρέμβαση για να «προχωρήσουν τα πράγματα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση για την ενημέρωση που έτυχε κι επίσης υποστήριξη και ενθάρρυνση για την δραστηριότητα των μελών των Επιτροπών που γίνεται εθελοντικά, όπως σημείωσε ο κ. Μενελάου, αλλά «και τη βούλησή του να συνεχίσει να παρέχει την απαραίτητη στήριξη στο έργο τους, στο πλαίσιο της συνολική μας προσπάθειας, που αντιμετωπίζει και τις Τεχνικές Επιτροπές και τις δράσεις τους, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ειρηνευτικής διαδικασίας και της προσπάθειας για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη συνομιλιών για συνολική επίλυση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια νέα δράση ή νέο μέτρο που θα μπορούσε να ενισχύσει κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό, ο Μενέλαος Μενελάου είπε ότι υπάρχουν δράσεις που βρίσκονται σε εφαρμογή, όπως η συνεχιζόμενη προσπάθεια αναστήλωσης πολιτιστικών μνημείων σε όλη την Κύπρο από την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή.

Στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία, συνέχισε, υπάρχουν επίσης δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από την περίοδο της πανδημίας και μετά, ενώ σημαντικές χαρακτήρισε και τις ενέργειες στο πλαίσιο της Επιτροπής για θέματα Παιδείας, όπου η προσπάθεια – είπε – είναι να ξεπεραστούν προβλήματα, εμπόδια που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα.

Και στα υπόλοιπες Τεχνικές Επιτροπές, συμπλήρωσε, υπάρχουν υπό επεξεργασία, εξέταση και συζήτηση ιδέες. Η προσπάθεια είναι, συνέχισε, όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούν να γίνουν αυτή την περίοδο, καθώς αντιλαμβάνονται αυτή την δραστηριότητα «ως υποβοηθητική της προσπάθειας για την δημιουργία των προϋποθέσεων αναζωογόνησης της διαδικασίας συνομιλιών και της προοπτικής για την επίτευξη συνολικής λύσης».

Imagine

Σε σχέση με το πρόγραμμα Imagine, από το οποίο αποχώρησε η τ/κ πλευρά, κι απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ε/κ διαπραγματευτής είπε ότι ήταν η πιο σημαντική δραστηριότητα της εν λόγω Τεχνικής Επιτροπής και δυστυχώς το πρόγραμμα αυτό «που προάγει το κλίμα της ειρηνικής συνύπαρξης μέσα από την εκπαίδευση», έχει ανασταλεί λόγω της μη συμμετοχής της τ/κ πλευράς. «Εμείς δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Το θεωρούμε ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των Τεχνικών Επιτροπών και θα συνεχίσουμε έως ότου καταφέρουμε να το επαναενεργοποίησουμε.

Σημεία διέλευσης

Ερωτηθείς για το θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης, ο κ. Μενελάου υπενθύμισε ότι υπάρχει Τεχνική Επιτροπή που ασχολείται με το θέμα, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται συζήτηση για θέματα που αντιμετωπίζονται στα υφιστάμενα σημεία διέλευσης. «Μπορεί να γίνει συζήτηση και για το ενδεχόμενο διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης. Είναι ένα θέμα που μπορούμε να εξετάσουμε στο συνολικό πλαίσιο που έχω περιγράψει, δηλαδή βημάτων που είναι υποβοηθητικά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός γενικότερα καλύτερου κλίματος, υποβοηθητικού για την προσπάθεια αναζωογόνησης της προοπτικής για συνολική λύση».

ΗΕ και προοπτική

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον των ΗΕ κι αν συνεχίζεται, ο κ. Μενελάου είπε ότι τα ΗΕ θα συνεχίσουν αυτό που έχουν ήδη ξεκινήσει από τον προηγούμενο χρόνο και υλοποιήθηκε με τις τρεις επισκέψεις του Βοηθού ΓΓ, Μίροσλαβ Γιέντζια και της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο. «Αυτό θα συνεχισθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΕ και της δέσμευσής τους να συνεχίσουν να βοηθούν ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να φτάσουμε στο ζητούμενο που είναι η αναζωογόνηση της διαδικασίας των συνομιλιών και η προοπτική συνολικής λύσης».

Ο κ. Μενελάου είπε ότι συνεχίζει τις τακτικές συναντήσεις που γίνονται περίπου εβδομαδιαία, με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, παρουσία και του τ/κ ομολόγου του, Εργκιούν Ολγκούν όπου γίνεται και ανταλλαγή απόψεων για την «γενικότερή προοπτική. Στο παρόν στάδιο συνεχίζουμε την προσπάθεια». Αυτή την στιγμή δεν αναμένεται άλλη επίσκεψη από πλευράς ΗΕ, πρόσθεσε ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι από πλευράς όλων των συνομιλητών σε σχέση με το τι θα μπορούσε να αναμένεται το επόμενο διάστημα, αναφορά γίνεται στις εκλογές στην Τουρκία “και να δούμε μετά με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε”.

Πηγή: ΚΥΠΕ