Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατάσχεσης των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων που έχουν «παγώσει» στο πλαίσιο των κυρώσεων και να τα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, υποστήριξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του πολέμου, η ΕΕ και οι σύμμαχοί της πάγωσαν συναλλαγματικά αποθέματα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονταν σε λογαριασμούς της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Η Ρωσία δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι κυρώσεις της κεντρικής τράπεζας είχαν παγώσει περίπου 300 δισ. δολάρια από τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος, τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 600 δισ. δολάρια.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Μπορέλ έδωσε το παράδειγμα των ΗΠΑ που έχουν υπό τον έλεγχο τους περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν στην αφγανική κεντρική τράπεζα, εν μέρει για να αποζημιώσουν τα θύματα της τρομοκρατίας καθώς και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη χώρα. Επομένως, σύμφωνα με το σκεπτικό του Μπορέλ, θα ήταν λογικό να εξεταστούν παρόμοια ενέργειες στην περίπτωση της Ρωσίας.

«Θα ήμουν πολύ υπέρ γιατί έχει λογική», είπε, προσθέτοντας: «Έχουμε τα χρήματα στις τσέπες μας και κάποιος πρέπει να μου εξηγήσει γιατί είναι καλό για τα λεφτά του Αφγανιστάν και όχι για τα ρωσικά χρήματα».

Αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν την περίπτωση εάν τα αποθέματα της Ρωσίας θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να χρησιμοποιηθούν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, αλλά οι Βρυξέλλες δεν έχουν παρουσιάσει καμία πρόταση ακόμα για το θέμα. Ο Μπορέλ έθεσε την ιδέα ως έναν από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αναγκαστεί η Ρωσία να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Το ερώτημα έχει τεθεί και στην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία τον περασμένο μήνα απάντησε ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνει επιπόλαια, εφόσον αποφασιστεί, θα πρέπει να γίνει μόνο σε συντονισμό με τους συμμάχους και ότι μπορεί να απαιτήσει νομοθεσία οι ΗΠΑ.

Ο Μπορέλ είπε ότι το ζήτημα του τρόπου πληρωμής για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι ένα από τα βασικά πολιτικά ερωτήματα, δεδομένου του «απίστευτου χρηματικού ποσού» που θα εμπλέκονταν. Όπως σημείωσε, θέλει να δει μια συζήτηση σχετικά με τις μεθόδους διασφάλισης των «πολεμικών αποζημιώσεων» από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανοικοδόμηση της χώρας μπορεί να ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και η Ευρώπη αναμένεται να φέρει σημαντικό μερίδιο του βάρους. Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν σε πρόσφατες διασκέψεις από τους εταίρους της Ουκρανίας, πρόσθεσε, είναι μια «σταγόνα νερού στον ωκεανό» σε σύγκριση με το ποσό που θα χρειαστεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει να εκποιηθούν τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχώ για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – μια ιδέα που υποστήριξε επίσης την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ. Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής έχουν εξετάσει τρόπους για να γίνει αυτό νομικά πιο απλό, αλλά το θέμα είναι περίπλοκο. Μερικές φορές προβλέπονται κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων μετά από ποινική καταδίκη, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αρκετό μόνο και μόνο επειδή επιβλήθηκαν κυρώσεις σε κάποιον.

Η ιδέα της κατάσχεσης των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων θα σηματοδοτούσε μια δραματική κίνηση που πιθανότατα θα ανησυχούσε άλλες κυβερνήσεις που έχουν δύσκολη σχέση με την ΕΕ και τους εταίρους της. Ωστόσο, ο Μπορέλ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για μια απόφαση άνευ προηγουμένου, επισημαίνοντας την απόφαση των ΗΠΑ να διαθέσουν 3,5 δισ. δολάρια των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της αφγανικής κεντρικής τράπεζας για διάφορες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας και της αποζημίωσης για τις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά ερωτήματα στο τραπέζι: ποιος θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας;» είπε ο Μπορέλ.

naftemporiki.gr