Σε μπαλάκι μεταξύ της Υπουργείου Δικαιοσύνης και Βουλής μετατρέπεται το νομοσχέδιο για σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής κατά της Διαφθοράς για το οποίο γίνονται διαβουλεύσεις από το 2017 και εκκρεμεί στη Βουλή από το 2019.
Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου σήμερα στην Επιτροπή Νομικών, ανέφερε ότι έχει καταθέσει σωρεία αλλαγών που έχουν να κάνουν με τον ρόλο και την δράση της Επιτροπής. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η τριμελής Επιτροπή που θα συσταθεί πρέπει να έχει συμβουλευτικό ρόλο και να συντονίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για τα ζητήματα της διαφθοράς.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει η Επιτροπή να έχει ανακριτικές εξουσίες.
Σημείο διαφωνιών αποτελεί και το ποιος θα διορίζει τα μέλη της επιτροπής κατά της διαφθοράς αφού η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να διορίζεται από τον ΠτΔ και η Βουλή θεωρεί ότι πρέπει να έχει ρόλο στην έγκριση των μελών της.

Εκπρόσωπος του Υπ. Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει τις όποιες εισηγήσεις κομμάτων και φορέων που σχετίζονται με την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρόεδρου της Επιτροπής Νομικών Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος επέκρινε έντονα το Υπ. Δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι στην ουσία είναι ανέτοιμο. Άδικα ανέφερε δέχεται επικρίσεις η Βουλή και η Επ. Νομικών για το θέμα. Ανέφερε ότι από τη στιγμή που η Νομική Υπηρεσία και άλλοι εμπλεκόμενοι έχουν σωρεία παρατηρήσεων το νομοσχέδιο θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου, να γίνουν οι αλλαγές και να ξαναπεράσει από το Υπ. Συμβούλιο.

Η Επιτροπή Νομικών έθεσε χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για ολοκλήρωση της διαβούλευσης από το Υπ. Δικαιοσύνης, ώστε να επανακαταθέσει το νομοσχέδιο για την δημιουργία Επιτροπής κατά της Διαφθοράς στη Βουλή.