Σήμερα το πρωί η Αγία Σοφία ανοίγει τις πύλες της ως τζαμί για να πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή από το 1934, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αγνοεί επιδεικτικά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την απόφασή του.

Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα μείνουν ανοικτές έως την άλλη μέρα το πρωί. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να παρευρεθεί στην προσευχή, ενώ πιθανόν θα απευθύνει από τον χώρο και διάγγελμα προς τον λαό της Τουρκίας.

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις

Πένθιμα θα χτυπούν σήμερα οι καμπάνες στους ναούς και τα μοναστήρια της Ελλάδας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, από τα μεγαλύτερα σύμβολα της Χριστιανοσύνης, σε τζαμί από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η σημερινή πρώτη μουσουλμανική προσευχή στον ιστορικό ναό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Ορθοδοξίας, αλλά και βαθιά θλίψη σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη ημέρα πένθους των Ορθοδόξων Χριστιανών για τη μετατροπή, από τις τουρκικές αρχές, της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος είχε ημίωρη συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και στη συνέχεια σύντομη συνάντηση στο Οβάλ Οφις με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στους οποίους και μετέφερε την θλίψη για το γεγονός και την ανησυχία για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σύμφωνα με ανάρτηση του αντιπροέδρου Πενς στο Twitter, ο ίδιος ανέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο πως «οι ΗΠΑ στέκονται σθεναρά στο πλευρό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο κάλεσμα η Αγία Σοφία να παραμείνει προσβάσιμη ως πηγή έμπνευσης και περίσκεψης για κάθε άνθρωπο κάθε πίστης».