Το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» ανακοίνωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι μόνιμα διαμένοντες στις ελεύθερες περιοχές δεν θα εμποδίζονται να περάσουν αν προσκομίσουν, κατά την πρώτη διέλευση, πιστοποιητικό για κορωνοϊό με αρνητική ένδειξη, από τα σημεία διέλευσης της οδού Λήδρας, του Περγάμους, των Στροβιλιών, της Ζώδιας και του Αγίου Δομετίου. Όπως γίνεται αντιληπτό, η απόφαση του καθεστώτος προκαλεί ζήτημα για το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, για το οποίο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε να μην επαναλειτουργήσει προς αποφυγή του συνωστισμού στον πεζόδρομο.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν, ως τις 11 σήμερα το πρωί, από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου πέρασαν προς τις ελεύθερες περιοχές περισσότεροι από 500 Τουρκοκύπριοι, ενώ οι Ελληνοκύπριοι που διακινήθηκαν μέσω του ίδιου οδοφράγματος προς τα κατεχόμενα δεν ξεπερνούσαν τους 15. Μερικές δεκάδες ήταν οι πολίτες που διακινήθηκαν κι από τα υπόλοιπα οδοφράγματα, προς τις κατεχόμενες περιοχές.

Παρά τη μουδιασμένη κίνηση στα 3 από από τα 5 οδοφράγματα, ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση παρατηρήθηκε το πρωί στα οδοφράγματα Περγάμους – Στροβιλιών, τα οποία ελέγχονται από τις Βρετανικές Βάσεις. Σύμφωνα με τον πολιτικό διοικητή των Βάσεων, Γιώργο Κιτέο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά σήμερα μπόρεσαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές εργαζόμενοι Τουρκοκύπριοι στις βρετανικές βάσεις Δεκέλειας και Ακρωτηρίου. Στα δύο αυτά οδοφράγματα, πρόσθεσε ο κ. Κιτέος, αναμένεται να υπάρχει διαρκώς αυξημένη κίνηση.

Αναφορικά με τις αφίξεις από θαλάσσης και αέρος, όπως ανακοίνωσε ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός Κουντρέτ Οζερσάι, δεν υπάρχει αλλαγή απόφασης στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι αυτές θα αρχίσουν από τη 1η Ιουλίου.