«Είναι μονόδρομος για όλους μας η τρίτη δόση, ειδικά με την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον και όλοι μας πρέπει να τρέξουμε να εμβολιαστούμε για να προστατευτούμε», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος δέχθηκε την τρίτη δόση στο εμβολιαστικό κέντρο Ε, στην Κρατική Έκθεση.

Το εμβόλιο έκανε στη θέση 14 στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη. Ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι η διαδικασία είναι εύκολη και παίρνει πολύ λίγο χρόνο.

«Νιώθω μια χαρά δεν έχω κανένα πρόβλημα και σε λίγη ώρα θα προεδρεύσω της σύσκεψης με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, για να δούμε πώς προχωράμε μετά τα νέα δεδομένα που έχουμε από την Παρασκευή».

Ερωτηθείς για τη συνεδρία, είπε ότι θα συζητήσουν εάν πρέπει να λάβουν νέα μέτρα μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης ή άλλα επιπρόσθετα μέτρα.

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, επίσης, ότι με παρέμβαση δική του θα ανοίξει ξανά αύριο ένα ακόμη εμβολιαστικό στη Λεμεσό, όπου υπήρξε συνωστισμός και καθυστερήσεις σήμερα.

Κληθείς να πει ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε για την μετάλλαξη Όμικρον κι εάν γνωρίζουμε εάν ήρθε ή όχι στην Κύπρο, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι όλοι όσοι έρχονται στην Κύπρο από τα αεροδρόμια, τους γίνεται υποχρεωτικά PCR. To πρωί στο Υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε, έγινε σύσκεψη και αποφασίστηκαν επιπρόσθετα μέτρα για τα λιμάνια και τις μαρίνες, αλλά και τα κατεχόμενα. «Είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε το απόγευμα με την επιστημονική ομάδα και την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Οι έλεγχοι γίνονται σε όλους όσοι έρχονται στην Κύπρο, ανέφερε, και εάν υπάρξουν θετικά κρούσματα ενημερώνεται και ο ίδιος προσωπικά.

Για το ενδεχόμενο λοκντάουν, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι εάν τηρήσουμε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, «τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε τη μάσκα μας, θεωρώ ότι δεν θα έχουμε λοκντάουν».

Για τα σχολεία ανέφερε ότι έχουμε δύο επιλογές. «Να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών, των γιατρών, των επιδημιολόγων, που είναι να χρησιμοποιούμε τη μάσκα ή να μην πάρουμε αυτά τα μέτρα και να κλείσουμε τα σχολεία. Εμείς επιλέγουμε το πρώτο, να πάρουμε αυτά τα μέτρα, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς ανά το παγκόσμιο είναι ανώδυνα μέτρα και να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί τις αντιδράσεις των οργανωμένων γονιών υπερβολικές, ο Υπουργός Υγείας δεν ήθελε να σχολιάσει. «Εμείς παίρνουμε αποφάσεις για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό».

Στο 81% οι πλήρως εμβολιασμένοι, 107.000 με τρίτη δόση
——————–
Στο 81% του πλήρους εμβολιασμένου ενήλικου πληθυσμού βρισκόμαστε στην Κύπρο, ενώ την τρίτη δόση έχουν λάβει μέχρι στιγμής 107.387 άτομα, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία έδωσε στοιχεία για τους εμβολιασμούς. Σημείωσε δε ότι πριν δύο εβδομάδες ο αριθμός των εμβολιασμένων με την Τρίτη δόση ήταν μικρότερος.

Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκη, υπάρχει αύξηση 33,2% στις ηλικίες 12 – 15 ετών στους εμβολιασμούς με τουλάχιστον την πρώτη δόση, και στις ηλικίες 16 – 17 ετών αύξηση 45,6%.

Στα walk in, πρόσθεσε, έχουν φτάσει στις 153.000 εμβολιασμένων «και θα συνεχίσουμε».

Η κ. Γιαννάκη ανέφερε επίσης ότι γύρω στις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται η άφιξη των εμβολίων για τα παιδιά 5 – 11 ετών, ο εμβολιασμός των οποίων θα ξεκινήσει με walk in και μετά «θα πάρουμε τις κινητές μονάδες στα σχολεία».

Η Γενική Διευθύντρια απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων με τρίτη δόση. Την τελευταία εβδομάδα, είπε, έρχονται ετεροχρονισμένα άτομα των 70 ετών που θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση στα walk in, αλλά και άτομα που θέλουν να κάνουν την πρώτη δόση. «Να σημειώσουμε ότι το Σάββατο θα έχουμε το μεγάλο walk in στα κρασοχώρια, στην Πάχνα».

Ερωτηθείσα εάν πιστεύει ότι η αύξηση των εμβολιασθέντων οφείλεται στα μέτρα, η κ. Γιαννάκη απάντησε αρνητικά. «ο κόσμος έχει καταλάβει ότι θα πρέπει να εμβολιασθεί και δεν έχουν σχέση τα μέτρα. Ο κόσμος κατάλαβε ότι μπαίνει ο χειμώνας, αυτό το κοκτέιλ της γρίπης με τον κορωνοϊό, και έτσι πήρε τις γενναίες αυτές αποφάσεις. Διότι είναι μονόδρομος ο εμβολιασμός».

Εάν δεν ερχόταν να κάνει τα εμβόλια, πρόσθεσε, «νομίζω θα έκανε κακό του εαυτού του πρώτα, της οικογένειάς του και γενικότερα στη δημόσια υγεία».