Ικανοποιημένοι έφυγαν οι εκπρόσωποι των οργανωμένων ασθενών από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την συνάντηση που είχαν το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων ασθενών Μάριος Κουλούμας δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την συνάντηση, ότι μόνο πάνω από το πτώμα του θα γίνει αλλαγή στην φιλοσοφία και στην νομοθεσία του ΓΕΣΥ.

Ο κ. Κουλούμας σημείωσε ακόμα ότι ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας και πως θα καταβληθεί προσπάθεια για επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που ταλανίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παρέμβαση του Προέδρου θα είναι δραστική, έτσι ώστε επιτέλους να προχωρήσει και ο δημόσιος τομέας στην αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων χωρίς εμπόδια και προβλήματα, για να υπάρξει ένα σύστημα που να προσφέρει σε όλους ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Οι εκπρόσωποι των οργανωμένων ασθενών όπως πληροφορούμαστε υπέβαλαν υπόμνημα προτάσεων στον Πρόεδρο στο οποίο μεταξύ άλλων ζητούν να προχωρήσει εκ βάθρων αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και των διευθύνσεων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Ζητούν ακόμα ο διευθυντής του Οργανισμού να μην λειτουργεί ως προσωπάρχης.

Προτάσεις έφεραν οι εκπρόσωποι των ασθενών και για την ανάγκη ένταξης στο ΓΕΣΥ της προμήθειας συγκεκριμένων φαρμάκων που έχουν ανάγκη ασθενείς. Επίσης συζητήθηκε και το θέμα των ιατρών που είναι εκτός ΓΕΣΥ αλλά εργάζονται σε νοσηλευτήρια που βρίσκονται εντός του Συστήματος Υγείας.

Μετά τους εκπροσώπους των ασθενών ακολούθησε συνάντηση του Προέδρου με τις συντεχνίες των ιατρών του δημοσίου και νοσηλευτών. Ιατροί και νοσηλευτές αναμένεται ότι θα ζητήσουν εφαρμογή όσων δεν έγιναν μέχρι στιγμής από πλευράς του ΟΚΥπΥ που αφορούν μεταξύ άλλων την επαρκή στελέχωση των νοσηλευτηρίων, βελτίωση των συνθηκών στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την εφαρμογή της περιβόητης αυτονόμησης, αλλά και εφαρμογή των συστήματος για εξυπηρέτηση ασθενών κατά τις απογευματινές ώρες.

Οι επαφές και οι συναντήσεις πλέον θα συνεχιστούν από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ, αλλά και όλους τους τους εμπλεκόμενους με στόχο να υλοποιηθούν όσα συζητούνται τις τελευταίες δύο μέρες στο Προεδρικό Μέγαρο.