Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε, σύμφωνα με τον παράνομο Μπαϊράκ, ότι αποτέλεσμα στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις προτάσεις που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής, που βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα και το ίσο εθνικό καθεστώς.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε δηλώσεις του στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ», ο Τατάρ  είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη επίσημη απάντηση στις προτάσεις συνεργασίας που ετοίμασαν και διαβίβασαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει πιο χρήσιμη και επωφελής συνεργασία στην Κύπρο αν οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς υλοποιηθούν στη βάση της ισότητας, «χωρίς την εξουσία οποιουδήποτε να δημιουργεί βάρος στην άλλη πλευρά».

Δήλωσε επίσης ότι έχουν λάβει πληροφορίες ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς έχουν μεταφερθεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και πρόσθεσε ότι αν και δεν έχουν λάβει επίσημη απάντηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά, οι εκπρόσωποί της έχουν κάνει κάποιες δηλώσεις. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες από την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι αυτή  μπορεί να συζητήσει μόνο ένα σύνολο προτάσεων που θα εξυπηρετούν τη διζωνική, διακοινοτική και ομοσπονδιακή βάση στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ, μαζί με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε αυτό».

Αναφερόμενος στη νέα πολιτική «κυρίαρχης εθνικής ισότητας» που ακολούθησε η τουρκοκυπριακή πλευρά μετά την εκλογή του ως «προέδρου», ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι «η νέα πολιτική που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, πέρασε μια σειρά από διαδικασίες».

Αναφέροντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να εξηγήσει αυτή την πολιτική «σε ολόκληρο τον κόσμο με όλες τις δυνάμεις της», ο Τατάρ είπε ότι οι προτάσεις που παρουσιάζονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά στο όνομα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτές.

Σημείωσε ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, αντί για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την 1η Ιουλίου υπέβαλαν σε αξιωματούχο του ΟΗΕ για να μεταφερθούν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ολοκληρωμένες προτάσεις σε τέσσερα κεφάλαια που θα μπορούσαν να ωφελήσουν «τον λαό και των δύο πλευρών» και στις 8 Ιουλίου προτάσεις σε δύο κεφάλαια.

Ο Τατάρ είπε ότι μια άλλη πρόταση είναι η ηλεκτρική διασύνδεση με την ΕΕ μέσω της Τουρκίας, η οποία απέχει μόλις 40 μίλια από την Κύπρο, ότι οι χώρες της ΕΕ είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους και ότι εάν μπορούν να συνδεθούν με καλώδιο η Τουρκία μπορεί να συνδεθεί με την ΕΕ «τόσο από το βορρά όσο και από το νότο», κατά την έκφρασή του, με τις υπάρχουσες γραμμές μεταφοράς.