Τη σημασία της διασφάλισης της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην σύνοδο των 27 ηγετών της ΕΕ, η οποία διεξάγεται στις Βρυξέλλες με αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στη βελγική πρωτεύουσα.

Ο κ. Μισέλ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τη θέση που θα υιοθετήσουν οι 27 για το ενδεχόμενο εκεχειρίας ή «ανθρωπιστικής παύσης» ή «παύσεων», το οποίο αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία της συζήτησης.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και τη σημασία να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων που κυκλοφόρησε κάνει λόγο για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις» ως εργαλεία για τη διασφάλιση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους της Γάζας.

Ερωτηθείς πώς απαντά στις επικρίσεις διαφόρων χωρών για δύο μέτρα και δύο σταθμά από την ΕΕ, ο κ. Μισέλ ανέφερε πως «είμαστε πολύ ενεργοί στο να επικοινωνούμε στον “παγκόσμιο νότο” πως δεν έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά» και πως η ΕΕ δουλεύει με βασικές αρχές.

Όπως είπε, ορισμένες χώρες επιχειρούν να σπείρουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της ΕΕ και τόνισε πως σε αυτό το πλαίσιο το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς «η ενότητα μας είναι το καλύτερο επιχείρημα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όταν μιλάμε με τον “παγκόσμιο νότο”».

Υπογράμμισε εκ νέου πως η ΕΕ βάσει της κοινής θέσης των 27 καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, και τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες της Γάζας καθώς «οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται πάντα και παντού».

Πηγή: ΚΥΠΕ