Με την 42η αντικατοχική πορεία Μόρφου και κατεχόμενων κοινοτήτων του Διαμερίσματος Μόρφου, κορυφώθηκαν την Κυριακή, στον ακριτικό Αστρομερίτη, οι εκδηλώσεις «Μέρες Μνήμης Μόρφου».

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με το μνημόσυνο πεσόντων και τη δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, στην Εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου, στον Αστρομερίτη, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, εκπροσώπου του ελληνικού Κοινοβουλίου, αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων, Πρέσβεων, Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων, ξένων επισήμων.

Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Μόρφου, Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αστρομερίτη, Άρης Κωνσταντίνου, οΟ Πρόεδρος Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας, Λευτέρης Αντωνίου, απηύθυναν χαιρετισμούς στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη.

Ο Δήμαρχος Μόρφου, στο δικό του χαιρετισμό καλωσόρισε στην Κύπρο τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τον Βρετανό Βουλευτή και από χθες Επίτιμο Δημότη Μόρφου, Πάμπο Χαραλάμπους, τους Βουλευτές του Σλοβένικου Κοινοβουλίου, Dusan Stojanovic, και Dean Premik, τους Δήμους Zurrieq Μάλτας, Saint Cyr Sur Loire Γαλλίας, Barnet Μεγάλης Βρετανίας, Καλαβρύτων, Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Σπάρτης, Ερμούπολης και Νέας Ορεστιάδας καθώς επίσης την αντιπροσωπεία του Δήμου Oradour Γαλλίας, τον επίτιμο δημότη Μόρφου, Κυριάκο Βιρβιδάκη, και τους απόδημους, της Ένωσης Αποδήμων Περιφέρειας Μόρφου Μεγάλης Βρετανίας και της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, που βρίσκονται, όπως είπε, «μαζί μας για να ενώσουν τις φωνές τους, μαζί μας διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμά μας για επιστροφή στην αγαπημένη μας Μόρφου».

«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την εδώ παρουσία σας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η δύναμη που μας δίνετε είναι τεράστια, αφού αν και έχουν περάσει 48 χρόνια δεν μας έχετε ξεχάσει και συνεχίζετε να αγωνίζεστε μαζί μας, αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αγώνα μας. Δυστυχώς αγαπητοί φίλοι, θέλω την ίδια ώρα να σας ενημερώσω ότι ανήκετε στην μειοψηφία. 48 χρόνια μετά, είναι πλέον φανερό ότι οι περισσότεροι μας έχουν ξεχάσει», πρόσθεσε.

Έχουν ξεχάσει, συνέχισε ο κ. Χατζηαβραάμ, τι έγινε στην Κύπρο το 1974, σημειώνοντας ότι έχουν ξεχάσει τις χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον βίαιο εκτοπισμό 200 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων από τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Είπε, παράλληλα, ότι η στασιμότητα του Κυπριακού τα τελευταία πολλά χρόνια, η πολύχρονη διακοπή οποιασδήποτε μορφής διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών, οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και η εισβολή στην Ουκρανία, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, η πανδημία και άλλα πολλά, είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεχαστεί εντελώς το κυπριακό πρόβλημα και να μην ακούμε πλέον σχεδόν καμία αναφορά από τη διεθνή κοινότητα.

Πρόσθεσε ότι το κυπριακό πρόβλημα έχει δυστυχώς περάσει σε τριτο-τέταρτη μοίρα ή έχει ξεχαστεί εντελώς.

«Δεν μπορώ διαφορετικά να ερμηνεύσω τις αντιδράσεις των διαφόρων κρατών και την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ την ίδια ώρα σφυρίζουν αδιάφορα για την περίπτωση της Κύπρου και παρακολουθούν χωρίς καμία αντίδραση τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας και τις νέες προκλήσεις της κατοχικής δύναμης που αφορούν μεταξύ άλλων την παραβίαση του κυπριακού εναέριου χώρου και της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου», σημείωσε.

Δεν μπορεί, συνέχισε ο κ. Χατζηαβραάμ, «να υπάρχει άλλη εξήγηση από το ότι μας έχουν ξεχάσει εντελώς, όταν ακούμε από το στόμα του ίδιου του Τούρκου Προέδρου σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να δηλώνει ότι «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εισβολή» και να μην λαμβάνει πληρωμένη απάντηση από αυτούς που τον ακούνε».

Το ερώτημα, είπε ο Δήμαρχος Μόρφου, αυτή τη στιγμή είναι «Τι κάνουμε;», «Πώς αντιδρούμε;».

«Το δικό μας καθήκον προστάζει να παλέψουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά, για να τους θυμίσουμε τι συμβαίνει στην Κύπρο εδώ και 48 χρόνια. Να τους υπενθυμίσουμε ότι ένα ανεξάρτητο κράτος βρίσκεται σε ημικατοχή εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να στενάζει κάτω από την μπότα του κατακτητή. Θα πρέπει να τους θυμίσουμε ότι χιλιάδες πρόσφυγες στην Κύπρο βλέπουν καθημερινά να σφετερίζονται ξένοι τις περιουσίες τους, βλέπουν άγνωστους να μένουν στα σπίτια που μεγάλωσαν, βλέπουν άλλους να καρπώνονται από τους κόπους των γονιών τους που δούλεψαν ασταμάτητα τη γη για να την μετατρέψουν στον παράδεισο που μας έκλεψαν το 1974», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χατζηαβραάμ είπε, παράλληλα, ότι ο αγώνας για διατήρηση της μνήμης των κατεχομένων εδαφών μας, ο αγώνας για τη συντήρηση του αισθήματος της αδικίας για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο στις συνειδήσεις της διεθνούς κοινότητας αποτελεί χρέος όλων μας.

«Ο αγώνας για επανένωση της πατρίδας μας δεν μπορεί παρά να αποτελεί χρέος όλων των Κυπρίων. Το βαρύτερο όμως χρέος, πέφτει όπως είναι λογικό, στους ώμους της εκάστοτε Κυβέρνησης. Ήταν χρέος της παρούσας Κυβέρνησης και θα αποτελεί χρέος της επόμενης, αφού σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές. Το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω και θεωρώ ότι είναι μήνυμα όλων των Κυπρίων, είναι ότι όποιος και να βρίσκεται εκεί, θα πρέπει να κάνει κάτι καλύτερο από όλους τους προηγούμενους», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηαβραάμ είπε ότι σε καμιά περίπτωση δεν το λέει αυτό για να μειώσει την προσπάθεια είτε της παρούσας Κυβέρνησης είτε των προηγούμενων Κυβερνήσεων.

«Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αποδεχτούμε όλοι ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Ως εκ τούτου, προφανώς κάτι πρέπει να γίνει καλύτερα αυτή τη φορά αφού η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν αποτελεί καν επιλογή αφού ήδη βλέπουμε την κατοχική δύναμη να φανερώνει τις διαχρονικές βλέψεις της για λύση δύο κρατών», σημείωσε.

Όπως τόνισε, 48 χρόνια είναι πάρα πολλά.

Σημείωσε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αν δεν βρούμε επιτέλους μια κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού, κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον μας και είναι περισσότερο από ορατό το ενδεχόμενο, τα πράγματα να γίνουν πολύ χειρότερα.

«Από τη δική μας πλευρά, δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που θα γίνει, για να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού από οποιαδήποτε Κυβέρνηση, και ότι σαν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δώσουμε και την τελευταία ικμάδα δύναμής μας για την επανένωση της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.

Ο Δήμαρχος Μόρφου ανέφερε ότι δύσκολα μπορεί να κατανοήσει κάποιος τον πόνο του πρόσφυγα.

«Δύσκολα μπορεί να έρθει κάποιος θέση μας. Δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος το δικό μας δράμα με το οποίο ζούμε για 48 τόσα χρόνια», πρόσθεσε.

Οι πρόσφυγες, είπε ο κ. Χατζηαβραάμ, είναι άνθρωποι ξεριζωμένοι από τη γη τους που ζουν σαν ξένοι μέσα στην ίδια τους την πατρίδα, είναι άνθρωποι που μαρτύρησαν για χρόνια αφού καμιά Κυβέρνηση δεν κατάφερε με την προσφυγική πολιτική της να τους προσφέρει τα αναγκαία για να ανακτήσουν τη χαμένη αξιοπρέπειά τους και ζουν με την ελπίδα της επιστροφής βλέποντας την ίδια ώρα γύρω τους τις εποχές να αλλάζουν, τον κόσμο να επαναπαύεται στην καθημερινότητά του και να συνηθίζει ή ακόμη χειρότερα να βολεύεται με την παρούσα κατάσταση.

«Άνθρωποι που βλέπουν γενιές ολόκληρες, γονιούς, αδέλφια και φίλους να φεύγουν από τη ζωή με τον πόθο της επιστροφής να μένει ανεκπλήρωτος. Άνθρωποι όμως αποφασισμένοι που ξέρουν πολύ καλά ότι και 300 να μείνουν δεν θα σταματήσουν ποτέ να φυλάνε τις δικές τους Θερμοπύλες. Δεν θα σταματήσουν ποτέ να αναζητούν τη δικαίωση και την επιστροφή στα άγια χώματά τους», σημείωσε.

Ο κ. Χατζηαβραάμ είπε, παράλληλα, ότι «εμείς οι πρόσφυγες ζούμε στον τόπο μας, αλλά νοσταλγούμε τον τόπο μας».

«Τον νοσταλγούμε γιατί η Κύπρος του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Κύπρο που αγαπήσαμε. Η Κύπρος που αγαπήσαμε μύριζε ανθούς πορτοκαλιάς από τους απέραντους πορτοκαλεώνες της Μόρφου, μάγευε καλλιτέχνες με το γραφικό λιμάνι της Κερύνειας και γοήτευε τους ξένους με τις όμορφες αμμουδιές της Αμμοχώστου. Αυτή την Κύπρο νοσταλγούμε και για αυτή θα παλεύουμε όσα χρόνια και αν περάσουν, αφού τίποτα δεν είναι πιο πικρό από το να ζεις στον τόπο σου και αυτός να μην έχει καμιά σχέση με τον τόπο που αγάπησες από μικρό παιδί», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αστρομερίτη, Άρης Κωνσταντίνου, σε σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι οι κάτοικοι της Μόρφου και των περιχώρων της και φέτος για 42η φορά διατρανώνουν στον Αστρομερίτη την πίστη τους για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Πρόσθεσε πως 48 χρόνια η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων, των εγκλωβισμένων, των αγνοουμένων, ενώ συνεχίζει με συστηματικό τρόπο τον παράνομο εποικισμό και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Παρά την πικρία, παρά την απογοήτευση, παρά τις δυσκολίες, πίστη μας η συνέχιση των συνομιλιών για γεφύρωση των όποιων διαφορών για να ανατείλει επιτέλους η λύση και η επανένωση του νησιού μας όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν ειρηνικά σε μια ενιαία ευρωπαϊκή Κύπρο, τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ο Πρόεδρος Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας, Λευτέρης Αντωνίου, είπε στον δικό του χαιρετισμό ότι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του 27% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεπεία της βάρβαρης εισβολής του 1974 θα πρέπει δυστυχώς να αποτελεί ντροπή και όνειδος για όλη τη διεθνή κοινωνία, η οποία ουσιαστικά βλέπει τη συνεχιζόμενη αυτή αδικία, ανήμπορή να αντιδράσει μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα και χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα ως προς την τήρηση του διεθνούς δικαίου και την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Απηύθυνε στη συνέχεια έκκληση σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, εντεταλμένους θεματοφύλακες της διεθνούς νομιμότητας, όπως αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες που τους αναλογούν σε μια ελεύθερη διεθνή κοινωνία. «Δεν μπορεί να ζούμε ακόμα με τους νόμους της ζούγκλας και της αναρχίας όπου το μεγάλο θηρίο τρώει το μικρό. Έχουμε κουραστεί από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και από κούφια λόγια κενού περιεχομένου για εσωτερική και μόνο κατανάλωση», τόνισε.

Παρόλες τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε για 48 συναπτά μαρτυρικά χρόνια, συνέχισε ο κ. Αντωνίου, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ποτέ δεν θα σιγήσει η φωνή του εκτοπισμένου πρόσφυγα.

«Ποτέ δεν θα βολευτούμε με την καθημερινότητα και παρόλη την απογοήτευσή μας για την πορεία του Κυπριακού, ποτέ δεν θα πατήσουμε την πεπονόφλουδα που μας έριξε προκλητικά ο Τούρκος Πρόεδρος για λύση δύο κρατών. Πιστεύουμε στην ανάγκη λύσης με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις πανανθρώπινες αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα δίνει προοπτική ασφάλειας και ευημερίας σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου και θα εξασφαλίζει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της χώρας μας και θα κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Αντωνίου είπε πως η μόνη συμβιβαστική λύση είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, η οποία όμως να διασφαλίζει την πρακτική εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών, εγκατάστασης, διακίνησης, απόκτησης περιουσίας και εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μία ομοσπονδιακή λύση τέτοια με πολιτική ισότητα, η οποία να χαρακτηρίζεται από μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, προσθέτοντας πως η συμβιβαστική αυτή λύση για να είναι βιώσιμη θα πρέπει να καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών, να απαλλάσσει την Κύπρο από τουρκικά στρατεύματα, τον εποικισμό, να επανενώνει το κράτος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία.

«Στεκόμαστε περήφανα και με απαράμιλλο σθένος απέναντι στη γη που μας γέννησε σφίγγοντας την ψυχή και την καρδιά και υποσχόμαστε ότι αδιαλείπτως θα αγωνιζόμαστε μέχρι την άγια εκείνη μέρα της ελεύθερης επιστροφής σε μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη», κατέληξε.

Μετά το τελετουργικό μέρος, ξεκίνησε η πορεία προς το Μνημείο Πεσόντων, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων, και στη συνέχεια επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας των Κατοίκων Διαμερίσματος Μόρφου στον επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Στο ψήφισμα, το οποίο απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Δήμος Μόρφου, οι κατεχόμενες κοινότητες του διαμερίσματος Μόρφου και τα οργανωμένα σύνολα της πόλης, αναφέρουν ότι με την ευκαιρία της 42ης Αντικατοχικής Πορείας Μόρφου και της 48ης επετείου της κατάληψης της Μόρφου από τα τουρκικά στρατεύματα, καταδικάζουν για άλλη μια φορά, τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον βίαιο εκτοπισμό 200 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων από τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Σημειώνουν ότι η Τουρκία, με την αναθεωρητική πολιτική της και με πλήρη περιφρόνηση προς το Διεθνές Δίκαιο, ακόμα και σήμερα, συνεχίζει να κλιμακώνει τις προκλήσεις της με απαράδεκτες και καταδικαστέες ενέργειες, όπως αυτές στην πόλη της Αμμοχώστου που αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν το στόχο της για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, ενώ παράλληλα αρνείται να προσέλθει σε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης.

«Εμείς από τη δική μας πλευρά, επαναβεβαιώνουμε την προσήλωσή μας για λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η λύση θα πρέπει να διαλαμβάνει τις ακόλουθες πρόνοιες: Ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, Απαλλαγή από κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις, Αποκατάσταση και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου, Την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, Επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους υπό συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας και Διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων», προσθέτουν.

Αναφέρουν, επίσης, ότι «η συμβολή σας στο διαρκή αγώνα και τις προσπάθειες μας για ελευθερία και δικαιοσύνη είναι ύψιστης σημασίας γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση, γι’ ακόμα μια φορά, τόσο προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία έτσι ώστε να καμφθεί η αδιάλλακτη, απαράδεκτη αλλά και προκλητική στάση της και να προσέλθει σε συνομιλίες με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Σημειώνουν, παράλληλα, ότι η αντιμετώπιση της Τουρκίας με ρητορικές μόνο διακηρύξεις σε αντίθεση με τις κυρώσεις και τα μέτρα εναντίον της Ρωσίας, εξαιτίας της εισβολής της, στην Ουκρανία δεν τους ικανοποιεί.

«Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συμφιλίωσης, ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας, όχι μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για όλη την ανθρωπότητα. Ζητούμε την επανέναρξη των συνομιλιών εντός του πλαισίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δηλώνουμε την ακλόνητη θέληση μας για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση και τον τερματισμό της κατοχής», καταλήγουν ο Δήμος Μόρφου, οι κατεχόμενες κοινότητες του διαμερίσματος Μόρφου και τα οργανωμένα σύνολα της πόλης, στο ψήφισμα τους.

Η εκδήλωση έκλεισε με αγωνιστικά τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ