Μήνυμα αυτοσυγκράτησης προς όλους τους δρώντες, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανάφλεξη στην περιοχή, έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, τονίζοντας παράλληλα πως η όποια εμπλοκή των Βρετανικών Βάσεων «σε καμία των περιπτώσεων» δεν ταυτίζεται με την πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, ο κ. Κόμπος είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από την περασμένη Παρασκευή ενεργοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο «Εστία» σε περίπτωση που θα χρειαζόταν να γίνουν εκκενώσεις πολιτών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο επίσημο αίτημα και ότι η Κύπρος παρείχε διευκολύνσεις για πτήσεις προς τη Βηρυτό και την Ιορδανία, λόγω του χθεσινού κλεισίματος των εναέριων χώρων των δύο αυτών χωρών.

Όπως είπε, οι δύο πτήσεις προς τη Βηρυτό και μια προς την Ιορδανία με 704 επιβάτες κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο Λάρνακας και αναχώρησαν σήμερα, ενώ μια δεύτερη πτήση προς Ιορδανία θα αναχωρήσει αργότερα.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, πρέπει οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη και επέκταση της κρίσης πρέπει να αποφευχθεί, ζητούμε αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε ακόμη ότι βρίσκεται σε επαφή με ομολόγους συζητώντας την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται και ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών και γενικά όλες οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε ενεργή στάση προετοιμασίας για όλα τα ενδεχόμενα».

«Η ανησυχία τις διεθνούς κοινότητας αυτή τη στιγμή είναι να μην υπάρξει συνέχεια σε όλο αυτό το οποίο ξεκίνησε διότι η οποιαδήποτε συνέχεια ακριβώς θα οδηγήσει σε μία κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα εκτός ελέγχου», είπε, προσθέτοντας «εμείς ζητούμε και στέλνουμε το μήνυμα της απόλυτης αυτοσυγκράτησης».

Ερωτηθείς αν, υπό το φως δημοσιευμάτων ότι στις χθεσινές επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί και αεροσκάφη από τις Βρετανικές Βάσεις, η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία, ο κ. Κόμπος κατέστησε σαφές ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή ενέργεια η οποία έχει επιθετικό χαρακτήρα εναντίον του οποιουδήποτε».

Αναγνωρίζοντας ότι η Κύπρος γεωγραφικά είναι στο επίκεντρο της όλης κατάστασης, ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε την οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι εμείς μπορεί να χαράξουμε τον πολιτικό δρόμο για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί».

Όμως, πρόσθεσε ο κ. Κόμπος, «έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους δρώντες για να μεταφέρουμε τα μηνύματα ανησυχίας τα οποία έχουμε, την αυτοσυγκράτηση την οποία συζητούμε ή ζητούμε, με σκοπό να υπάρξει μία κατάσταση πραγμάτων όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ομαλότητα».

Σε σχέση με τις Βρετανικές Βάσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Λευκωσία είχε και έχει συνεχή επικοινωνία με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, για να προσθέσει ωστόσο ότι «η επικοινωνία αυτή λαμβάνει χώρα όταν τα γεγονότα έχουν ήδη δρομολογηθεί, δηλαδή όταν ξεκίνησε αυτή η επιχείρηση».

Παρέπεμψε σε δημόσιες δηλώσεις από πλευράς Βρετανών αξιωματούχων, οι οποίες παραπέμπουν στον χαρακτήρα των ενεργειών στις οποίες προέβησαν, λέγοντας ότι δεν θα τις σχολιάσει καθώς, όπως είπε, «είναι αυτόδηλες οι δηλώσεις και οι εξηγήσεις οι οποίες δίνονται».

«Πρέπει να είναι σαφές και απόλυτα ξεκάθαρο», τόνισε ο ΥΠΕΞ, «ότι δεν τελούν υπό την αίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτές ή παρόμοιας φύσης δραστηριότητες (και) δεν μπορούν όμως σε καμία των περιπτώσεων να ταυτίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την πολιτική της και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο επανειλημμένα τονίζουμε διότι θεωρούμε ότι είναι άκρως σημαντικό».

Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί οι Βρετανικές Βάσεις να θεωρηθούν ως στόχος, ο κ. Κόμπος είπε πως δεν μπορεί να πιθανολογήσει, προσθέτοντας ότι θα ήταν εσφαλμένο να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

«Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση ή ενημέρωση και δεν θεωρώ ότι πρέπει να προτρέχουμε να προκαταλαμβάνουμε ενδεχόμενες εξελίξεις ή πιθανότητες τις οποίες όλοι απευχόμαστε», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ