Του Γιάννη Κωστακόπουλου

Όχι βέβαια. Δεν θα πέσουμε στην κατάθλιψη. Σε τι θα βοηθούσε άλλωστε; Το Καρναβάλι της Λεμεσού είναι μια σταθερή και διαχρονική αξία. Οι θιασώτες του, ή καλύτερα οι πολυάριθμοι φανατικοί οπαδοί του, παραμερίζουν για ένα 10ήμερο τις σκοτούρες τους και βγαίνουν στους δρόμους για να αναπαραστήσουν δημόσια και με χιούμορ ότι τους ενοχλεί, να χλευάσουν τη σοβαροφάνεια του κόσμου μας και να βάλουν λαδάκι-διάθεσης και μια πρέζα-γέλιου στις αγχωμένες, ολόχρονα, μηχανές μας.

Θα ήταν θεού ευαγγέλιο, αν μπορούσαμε σ’ αυτή τη φάση να παραλάβουμε και να μασκαρέψουμε τον κορωνοϊό. Να τον βγάλουμε στον δρόμο και να τον περιποιηθούμε με τρόπο που οι καρναβαλιστές της Λεμεσού ξέρουν. Όμως, ο αχρείος, προσωρινά, έχει ανατρέψει όλα τα προγράμματά μας, πέρασε το κλάμα και την οδύνη στο γέλιο μας, κατάφερε ν’ μας αλλάξει «αμφίεση» και να μας περάσει τη δική του μάσκα.

Οι άνθρωποι φοβισμένοι κλείνονται, οι περιοχές ερήμωσαν, οι νύχτες έγιναν βαριές πιο σκοτεινές, η ανατολή σαν να μη στέλνει πλέον μηνύματα. Οι παρέες αραιώσαν και χάνονται. Όλοι κατά βάθος φοβούνται την μονιμότητα του προσωρινού.

Έτσι θα μείνουμε; Όχι βέβαια. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του κορωνοϊού, που θα μας οδηγήσει στην κατάθλιψη. Το Καρναβάλι, όταν σε τέτοιες δύσκολες συγκυρίες βρεθεί σε στιβαρά χέρια, εκτός από την σατυρική του πλευρά έχει και πιο σοβαρή αποστολή. Μπορεί να δείξει με τον τρόπο του πως είμαστε σε θέση να αντέξουμε τη τωρινή δοκιμασία και να ξεπεράσουμε το κακό.

Το Καρναβάλι είναι μια σατυρική απεικόνιση της ζωής μας. Εσείς που θα κυκλοφορήσετε με τα μεταμορφωμένα και χρωματισμένα καρναβαλικά αυτοκίνητα σας συγκρατηθείτε. Όχι εξαλλοσύνες. Υπάρχουν οι αμύητοι, που θα θελήσουν να σας μιμηθούν και να σας ξεπεράσουν.

Υ.Γ. Μέρες που είναι, διαβάζω ότι θα επιτραπεί στους Αθηναίους να βγουν στα πάρκα την Καθαρή Δευτέρα και να πετάξουν τους χαρταετούς τους, αλλά μόνο με… SMS. –Ποιος σας είπε ότι τα καρναβάλια θα χαθούν!

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6