Εντός της ημέρας όπως πληροφορούμαστε αναμένεται να υλοποιηθεί η αμετάκλητη απόφαση της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Άννας Αριστοτέλους και της ανώτερης λειτουργού Αθηνάς Δημητρίου, να αποστείλουν στην Υπουργό Δικαιοσύνης επιστολή με την οποία να ζητούν μετακίνηση από την θέση τους.

Μια εξέλιξη που έρχεται μετά την χθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας με την οποία αποφάνθηκε σε σχέση με τις καταγγελίες της διεύθυνσης των φυλακών, ότι δεν προκύπτει κανένα ποινικό αδίκημα για των ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτό.

Υπενθυμίζεται ότι οι Γενικός και ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στην ανακοίνωση τους γνωστοποιούν ότι μέσα από το πόρισμα του ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης αναφέρει ότι θεωρεί ότι ο κ. Κατσουνωτός πιθανόν να διέπραξε τα ποινικά αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της συνωμοσίας, που αποτελούν πλημμελήματα.

Σημειώνουν ωστόσο ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα κίνητρα της δράσης του κ. Κατσουνωτού, την προσπάθεια του για αποτροπή διάπραξης σοβαρών αδικημάτων και την απουσία στοιχείων που στοιχειοθετούν πράξη διαφθοράς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με την προώθηση ποινικής υπόθεσης εναντίον του αξιωματικού της Αστυνομίας».

Σε σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικηγόροι της κ. Αριστοτέλους Γιώργος Τριανταφυλλίδης και Πάμπος Ιωαννίδης αναφέρεται ότι «σ’ ένα κράτος δικαίου θα ανέμεναν από τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος είναι ο θεσμοφύλακας του νόμου και του συντάγματος να είναι αμείλικτος, σε μια υπόθεση συνομωσίας, κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας και βαρυποινίτης.

«Αν με αυτό τον τρόπο μετά και από 95 μέρες μελέτης του πορίσματος του κ. Αιμιλιανίδη ο Γενικός Εισαγγελέας προσπαθεί μέσω της ανακοίνωσης του ατυχώς κατά την άποψη μας», αναφέρουν οι δικηγόροι, «να δικαιολογήσει τις ενέργειες του κ. Κατσουνωτού για τους λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει, αλλά πολλοί υποψιάζονται, αφού φαίνεται» όπως εξηγούν «από σωρεία χειρισμών, πως πάση θυσία δεν ήθελε να τον διώξει». Οι δύο δικηγόροι κάνουν λόγο για αντινομική προσέγγιση που διακατέχει την ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας, καθώς φαίνεται ότι έγινε δεκτό το αφήγημα του καταγγελθέντος αξιωματικού.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου έσπευσε να δηλώσει ότι δεν έχει λάβει επίσημα αίτημα μετακίνησης από τις Κεντρικές Φυλακές από τη διευθύντρια, Άννα Αριστοτέλους. Δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «δεν είναι θέμα δικό μου η απόσπαση της κ. Αριστοτέλους, αλλά πρέπει να το εξετάσει η Δημόσια Υπηρεσία.»

Εντός της ημέρας όμως, όπως είπε, αναμένεται να σταλεί η επιστολή της κ. Αριστοτέλους και της κ. Δημητρίου για μετακίνηση τους από την διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, για τις οποίες με tweet του άνοιξε τις πόρτες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέροντας ότι η Υπηρεσία του αναζητεί ικανά και ενσυνείδητα στελέχη.

Σε σχέση με το πόρισμα του κ. Αιμιλιανίδη ότι θα παραδοθεί επίσης εντός της ημέρας. στα χέρια της Αστυνομίας, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων από τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ.

Σε σχέση με την υπόθεση ικανοποίηση εκφράζει με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου για την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα.