Πέραν της τοποθέτησης του συρματοπλέγματος, εξετάζονται και πρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που φτάνουν στην ελεύθερες περιοχές στην Κύπρο, δήλωσε στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία» ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, Λοΐζος Μιχαήλ.

Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, δήλωσε ότι δεν μπορούν προς το παρόν να λεχθούν πολλά δημόσια και επικαλέστηκε λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ακόμα ότι εκκρεμούν συνολικά 25 χιλ. αιτήσεις ασύλου που πρέπει να εξεταστούν και πρόσθεσε ότι εδώ και αρκετό καιρό η εξέταση τους διεκπεραιώνεται με ταχύρρυθμη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι η κάθε αίτηση καταβάλλεται προσπάθεια να εξετάζεται σε διάστημα δύο μηνών από τη στιγμή που κατατίθεται.

Η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στην Κύπρο, Ζηναΐδα Ονουφρίου, ανέφερε ότι ο μέσος όρος αναμονής για μια απόφαση ασύλου ξεπερνά τα δύο χρόνια και πως υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν μέχρι και πέντε έτη για εξέταση της αίτησης τους.

Πρόσθεσε ότι ο εκπρόσωπος του Υπ. Εσωτερικών προφανώς αναφέρεται σε ταχύρρυθμη εξέταση των αιτήσεων που είναι προδήλως αβάσιμες.

Η κ. Ονουφρίου ανέφερε ακόμα ότι στην πράξη θα διαφανεί κατά πόσο θα εφαρμοστεί η ταχεία εξέταση αιτήσεων με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι κύριες δυσκολίες στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών εντοπίζονται  στο κομμάτι της εξεύρεσης αξιοπρεπούς στέγης, ανέφερε, σημειώνοντας ότι τα επιδόματα στέγασης που λαμβάνονται είναι πενιχρά. Ο κύριος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι η εξεύρεση εργασίας για αυτούς τους ανθρώπους η οποία να μην έχει τόσο χαμηλές αμοιβές, όπως συμβαίνει τώρα.

Οι καλές πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες είναι η γρήγορη εξέταση αιτήσεων ασύλου και να ξεκαθαριστούν οι αβάσιμες αιτήσεις, σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Στέφανος Σπανέας.

Ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε ότι η κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει και διερωτήθηκε πως γίνεται να παραλήφθηκαν επτά χιλιάδες αιτήσεις ασύλου το 2020 αλλά ταυτόχρονα, να εξετάζονται σε δύο μήνες και να εκκρεμούν συνολικά 25 χιλιάδες.