Ενεργειακό «θρίλερ» εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες καθώς η Ρωσική Gazprom ανακοίνωσε, πρώτα στην Πολωνία και κατόπιν στην Βουλγαρία, πως από σήμερα Τετάρτη, κόβει την παροχή του φυσικού αερίου. Η Μόσχα φαίνεται να «απαντά» με αντίμετρα στις κυρώσεις της Δύσης «πατώντας» στο διάταγμα Πούτιν που απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, μέσω ειδικής διαδικασίας να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Τα δυτικά κράτη έχουν απορρίψει το αίτημα και επιμένουν στη συμμόρφωση με τις συμβάσεις, που προβλέπουν πληρωμές για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια. Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.
Όπως υπογραμμίζει «στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου» στην χώρα, η οποία, να σημειωθεί ότι καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Ρωσία.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα» λέει και η Πολωνία

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε και η Πολωνίδα υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα. Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.
Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.