Με την επισήμανση ότι από το Σαββατοκύριακο εφαρμόζεται το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας 7 ημερών για όλους όσοι έρχονται από το εξωτερικό στο ψευδοκράτος και πως η αύξηση των κρουσμάτων στα κατεχόμενα τις τελευταίες ημέρες συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων στην Τουρκία, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα που αποφάσισε το «υπουργικό συμβούλιο», μετά από έκτακτη συνεδρία 4 ωρών. Τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» είπε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες η ομάδα ιχνηλάτησης θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με ακόμα πιο έντονο τρόπο, ώστε να προσπαθήσουν να σταματήσουν τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, που συνδέεται με τις αφίξεις κυρίως από την Τουρκία, όπου επίσης τα κρούσματα έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του «υπουργικού», μέχρι την 1η Οκτωβρίου κλειστοί θα είναι χώροι συνάθροισης όπως κέντρα διασκέδασης, νυχτερινά κέντρα, ντίσκο και καζίνο. Ανοικτά με περιορισμούς στον αριθμό των όρθιων πελατών και στα καθιστικά τραπέζια, θα είναι τα μπαρ και τα μπιστρό.

Η εκπαίδευση στις τάξεις για την Α και Β δημοτικού θα συνεχιστεί με ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες υγιεινής και επίβλεψη αυτών των κανόνων, ενώ για τις υπόλοιπες τάξεις και βαθμίδες σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, γίνεται σκέψη – όπως είπε – να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου. Βιβλιοθήκες και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν σε λειτουργία.

Για την ανώτατη εκπαίδευση, ο κ. Οζερσάι είπε ότι είχε προαποφασιστεί ότι το 40% των μαθημάτων θα γίνεται με φυσική παρουσία και το 60% με τηλεκπαίδευση και ανακοίνωσε ότι θα προγραμματιστεί, με συνεργασία των «υπουργείων παιδείας και συγκοινωνιών», η σταδιακή έλευση φοιτητών από το εξωτερικό, εκεί και όπου χρειαστεί και με ναυλωμένες πτήσεις.

Η προεκλογική περίοδος, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, θα συνεχιστεί, αλλά μέχρι την 1η Οκτωβρίου αναβάλλονται όλες οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και μαζικές συναντήσεις.

Οι αθλητικοί αγώνες, πρόσθεσε, θα γίνονται χωρίς θεατές μέχρι την 1η Οκτωβρίου, ενώ δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τις ατομικές προπονήσεις. Μέχρι την 1η Οκτωβρίου κλείνουν οι παιδότοποι και αναβάλλονται οι γάμοι.

Δημιουργείται ομάδα παρακολούθησης και ελέγχου της εφαρμογής των μέτρων στην «αστυνομία», ενώ στο «υπουργικό» κλήθηκε και παρέστη και η ηγεσία της «αστυνομίας».

Ο κ. Οζερσάι ανακοίνωσε ότι όσοι μπαίνουν σε καραντίνα, είτε πολίτες του ψευδοκράτους είτε όχι, θα πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος, εκτός από τους φοιτητές και όσους είχαν σταλεί για λόγους υγείας εκτός του ψευδοκράτους.

Όσοι ανήκουν σε ομάδες κινδύνου, από τον τομέα της υγείας και εφόσον έχουν σχετική άδεια, τον «δημόσιο» και ιδιωτικό τομέα, καλούνται να μείνουν σπίτι και θα μπορούν να λάβουν ειδικό επίδομα από το «υπουργείο εργασίας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Οζερσάι είπε ότι το «υπουργείο υγείας» θα εκδίδει ειδικές άδειες για τις επισκέψεις καθήκοντος 3 ημερών χωρίς καραντίνα, αλλά με διπλό αρνητικό PCR.

Για την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων, είπε ότι οι επισκέψεις και οι τηλεοπτικές εκπομπές μπορούν να συνεχιστούν με συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες, σημειώνοντας ότι, με τις σημερινές συνθήκες, δεν μπορεί να μιλήσει για αναβολή της ψηφοφορίας, ο τρόπος διεξαγωγής της οποίας έχει καθοριστεί όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Ερωτηθείς για τα καφέ, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια, ο κ. Οζερσάι είπε ότι ήδη εφαρμόζουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι έλεγχοι, πρόσθεσε, θα αυξηθούν ανάλογα και με τα παράπονα που θα υπάρχουν και εάν αλλάξουν οι συνθήκες, θα ληφθούν και εκεί μέτρα.

Σινεμά και θέατρα έχουν επίσης λάβει τα δικά τους μέτρα, συνέχισε, εννοώντας ότι θα λειτουργούν με βάση αυτά τα μέτρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ