Την ευχή επίτευξης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα φέρει την ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία σε μια επανενωμένη χώρα, εξέφρασε στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Μενέντεζ μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την κ Δημητρίου, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Κύπρο. Toν κ. Μενέντεζ συνόδευε η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ.

«Καλωσορίζοντας τον Αμερικανό Γερουσιαστή, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού προς έναν αληθινό, όπως τόνισε, φίλο της Κύπρου που αποτελεί πηγή έμπνευσης και αγωνιστικότητας για την προάσπιση των κοινών μας αρχών και της δημοκρατίας», αναφέρεται. 

Από την πλευρά του, ο κ. Μενέντεζ «εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας τη σημασία της νομοθετικής εξουσίας, ως του αντιπροσωπευτικότερου εκφραστή της δημοκρατίας, στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προκλήσεων».

Κατά τη συνάντηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, σημειώθηκε το εξαίρετο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες, όπως επισημάνθηκε, βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ και υπογραμμίστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε καίριους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως  η ασφάλεια, η ενέργεια και η εκπαίδευση, με ιδιαίτερη αναφορά στον σημαντικό ρόλο των απόδημων Κυπρίων στις ΗΠΑ.

«Ειδική αναφορά έγινε δε στην προστιθέμενη αξία της διακοινοβουλευτικής διάστασης της συνεργασίας, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του μηχανισμού συνεργασίας «3+1» μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ», σημειώνεται.

Αναφέρεται ότι απευθυνόμενη στον Αμερικανό Γερουσιαστή, η κ. Δημητρίου «τόνισε πως η Κύπρος βασίζεται στην πολύτιμη στήριξη ειλικρινών και σταθερών φίλων, όπως εσείς, στις πολύ κρίσιμες στιγμές που διέρχεται, λόγω των εντεινόμενων προκλήσεων και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή της Πύλας και αλλού και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, με στόχο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους».

«Τέτοιες ενέργειες και η επιμονή της τουρκικής πλευράς σε λύση «δύο κρατών», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας προς όφελος ολόκληρου του Κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των νέων μας και των επόμενων γενεών», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Μενέντεζ σημείωσε την αποφασιστική δέσμευση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών.

«Προσβλέποντας στον διορισμό σύντομα Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την ευχή επίτευξης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα φέρει την ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία σε μια επανενωμένη χώρα. Επισήμανε δε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας», προστίθεται.

Αναφέρεται ότι η Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε, παράλληλα, τη διοχέτευση από την Τουρκία παράτυπων μεταναστών, μέσω των κατεχομένων, στις ελεύθερες περιοχές, επισημαίνοντας ότι ως αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ως μέρους του υβριδικού πολέμου που η Τουρκία διεξάγει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κύπρος δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό παράτυπων μεταναστών κατ’ αναλογία πληθυσμού μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επέκρινε επίσης την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, της τραγικότερης, όπως τόνισε, πτυχής του κυπριακού προβλήματος.

Η Πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κ. Μενέντεζ, τον ενημέρωσε για τον ρόλο, τις αρμοδιότητες και το έργο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ειδικότερα όσον αφορά τα σημαντικότερα νομοθετήματα που βρίσκονται ενώπιον του Σώματος, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

πηγή ΚΥΠΕ