Επέκταση της μειωμένης επιβολής φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για άλλους τρείς μήνες αποφάσισε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ με τη μορφή του κατεπείγοντος οδηγείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικό νομοσχέδιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο προνοεί επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου, που στοχεύει στην οικονομική ελάφρυνση των πολιτών, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023.

Πρόσθεσε ότι «αυτή η ελάφρυνση είναι στα μέγιστα δυνατά επίπεδα που επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και συνεχίζεται τώρα για τέταρτο, πέμπτο και έκτο μήνα».

Ο κύριος Πετρίδης ανέφερε ότι με την επέκταση του μέτρου, η Κύπρος συνεχίζει να είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή κατανάλωσης στα καύσιμα.

Η μείωση στον φόρο κατανάλωσης έχει ως εξής:

  • Βενζίνη μείωση 7 σεντς το λίτρο
  • Πετρέλαιο μείωση 8,3 σεντς το λίτρο
  • Πετρέλαιο θέρμανσης μείωση 6,4 σεντς το λίτρο

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την τρίτη κατά σειρά επέκταση του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την καταβολή του πρώτου εμβάσματος από το κράτος προς την ΑΗΚ. Την ίδια ώρα, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέλυσε τις τιμές καυσίμων από τον Ιούλιο που εκτοξεύτηκαν σε πρωτόγνορα επίπεδα, μέχρι σήμερα.

Όπως είπε μετά τις αυξήσεις η βενζίνη 95 οκτανίων μειώθηκε κατά 19%, το Πετρέλαιο κίνησης μειώθηκε κατά 8% και το Πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε κατά 8%

Το κόστος επέκτασης του μέτρου για τρείς μήνες ανέρχεται στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά με τα υπόλοιπα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα ανέρχεται στα 33 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επικαλέστηκε εκτιμήσεις για δύσκολη οικονομικά περίοδο και διευκρίνισε ότι τυχόν επέκταση των μέτρων θα εξεταστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών πλαισίων του κράτους.

Κάλεσε εξάλλου τους πολίτες να συνηθίσουν στις εξοικονομήσεις και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα καθώς, όπως είπε, το κράτος στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κάνει αυτό που έχουν κάνει οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.