Έμφαση στην υποκατάσταση της παράτυπης μετανάστευσης με νόμιμες οδούς δόθηκε στις διμερείς συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου στην Γενεύη.

Κατά τις συναντήσεις, ανταλλάγησαν απόψεις επί της πρότασης που προωθείται για θεσμοθέτηση διαδικασίας, με τη συμβολή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, για εξεύρεση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, με στόχο τη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης και τον περιορισμό των παράνομων ροών μεταναστών.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ιωάννου στην Υπουργό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Εξάλειψης της Φτώχειας της Νιγηρίας Betta Edu, οι αφίξεις Αφρικανών στην Κύπρο μειώθηκαν κατά 75% σε σύγκριση με το 2022.

Αυτό όπως εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών, οφείλεται στην ενημερωτική εκστρατεία που διενεργείται τους τελευταίους μήνες σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής σε συνδυασμό με σειρά άλλων μέτρων που λήφθηκαν.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου «επεσήμανε ότι, στη βάση των αναγκών της κάθε χώρας, η νόμιμη μετανάστευση αναμένεται ότι θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για καλύτερη απορρόφηση υπηκόων τρίτων χωρών στις εθνικές αγορές εργασίας, ενισχύοντας έτσι και τις δράσεις για ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών στην οικονομία και την κοινωνία».

Από την πλευρά της η κυρία Edu ενημέρωσε τον Υπουργό Εσωτερικών για το νέο πρόγραμμα συγκράτησης πληθυσμού, που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στην Νιγηρία. Η κυβέρνηση της χώρας, ενημερώνει τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, για τις προοπτικές που διανοίγονται για εργοδότησή τους στην Νιγηρία.

Ο κ. Ιωάννου, συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εσωτερικών και Μεταναστών του Λιβάνου, Abdallah Bou Habib «με τον οποίο ανασκόπησαν τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». «Λαμβάνοντας υπόψη ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αύξηση στις αφίξεις δια θαλάσσης και με δεδομένο ότι σημαντικός αριθμός σκαφών αποπλέει από τις ακτές του Λιβάνου, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση των ελέγχων από τις Λιβανικές Αρχές».

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών είχε συναντήσεις την Πέμπτη με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και τη Βοηθό Ύπατο Αρμοστή για τους πρόσφυγες της UNHCR.