Αναστάτωση προκαλούν στους λουόμενους τις τελευταίες ημέρες οι δεκάδες μέδουσες που ξεβράζονται σε διάφορες παραλίες του νησιού, με το Τμήμα Αλιείας να βρίσκεται σε εγρήγορση και να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση και να αναμένει όπως αλλάξουν τα θαλάσσια ρεύματα, ώστε να επιστρέψουν στην ανοικτή θάλασσα όπου και διαβιούν οι μέδουσες.

Το συγκεκριμένο είδος Νομαδικής Μέδουσας ή Rhopilema nomadica, όπως ονομάζεται, έχει κάνει την εμφάνισή του από τις ακτές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, δηλαδή από το Κάβο Γκρέκο και καλύπτει όλη τη νότια ακτογραμμή της Κύπρου στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού. Επίσης, το απόγευμα της Τετάρτης, υπήρξε από πλευράς Τμήματος Αλιείας η καταγραφή κάποιων ατόμων μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή Τάφου Βασιλέων της Πάφου. Μάλιστα, υπάρχει η εκτίμηση ότι πιθανότατα να παρουσιαστεί το εν λόγω είδος μεδουσών και στις πιο βόρειες παραλίες, μέχρι και την παραλία του Ακάμα, λόγω των ρευμάτων που υπάρχουν.

Οι μέδουσες, σύμφωνα με τη λειτουργό του τομέα Θαλάσσιου Περιβάλλοντος στο Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Γιάννα Σαμουήλ, πρωτοεμφανίστηκαν στην περιοχή μας κατά τις αρχές Μαρτίου και μεταφέρονται από τα νοτιοανατολικά παράλια πιο δυτικά. Σημειώνεται ότι αυτό το είδος μεδουσών, παρουσιάστηκε και σε περιοχές του νοτίου Αιγαίου.

Αυτό που ξεκαθάρισε ωστόσο η κα. Σαμουήλ, είναι ότι πρόκειται για μεμονωμένα άτομα μεδουσών και δεν είναι για μια μαζική εμφάνιση ατόμων. «Υπάρχουν σε διάφορες παραλίες διασκορπισμένες, ωστόσο είναι σε μικρό αριθμό, αλλά είναι ένα φαινόμενο παροδικό. Αναμένουμε να αλλάξουν οι υδροδυναμικές συνθήκες και οι κατευθύνσεις των ρευμάτων για να μεταφερθούν ξανά πίσω στην ανοικτή θάλασσα οι μέδουσες, όπου είναι και το συνηθισμένο τους μέρος όπου ζουν, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση», πρόσθεσε η αρμόδια λειτουργός.

Στο μεταξύ, το Τμήμα Αλιείας, δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε καταμέτρηση των μεδουσών, αλλά αυτό που διακρίνεται σύμφωνα με την κα. Σαμουήλ, είναι πως τα άτομα είναι απομακρυσμένα το ένα από το άλλο και δεν είναι συγκεντρωμένα πυκνά το ένα δίπλα από το άλλο. «Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι υπάρχουν μερικές δεκάδες μέδουσες σε ορισμένες παραλίες», πρόσθεσε.

O βαθμός επικινδυνότητας

Το συγκεκριμένο είδος της Νομαδικής Μέδουσας, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη, αφού το τσίμπημά τους είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για τον άνθρωπο. Αυτή η επικινδυνότητα όμως, σύμφωνα με την κ. Σαμουήλ, εξαρτάται από το άτομο που θα τσιμπηθεί. Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί κινδυνεύουν άμεσα, οπότε σε περίπτωση τσιμπήματος το Τμήμα Αλιείας τους καλεί να μεταβούν άμεσα σε Νοσοκομείο είτε να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους. Επίσης, άλλα άτομα τα οποία δεν έχουν κάποιες ιδιαίτερες αλλεργίες, με το τσίμπημα της συγκεκριμένης μέδουσας θα νιώσουν έντονο πόνο, ερεθισμό και μπορεί να τους δημιουργηθεί επίσης οίδημα στο δέρμα.

Για να αφαιρεθεί το πλοκάμι από το τσίμπημα της μέδουσας, σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν πρέπει να γίνεται ποτέ γυμνών χεριών καθώς θα προκληθούν περαιτέρω τραύματα. Όπως εξήγησε η αρμόδια λειτουργός, «πρέπει να ξεπλένεται το σημείο με άφθονο θαλασσινό νερό ή ξίδι και έπειτα παρακολουθούμε την πληγή που προσβλήθηκε, χωρίς τη χρήση επιδέσμων και τσιρότων. Ίσως χρειαστούν κάποιου είδους κρέμες ή αντισταμινικά, κάτι που γίνεται με την εισήγηση του γιατρού. Τα συμπτώματα ίσως διαρκέσουν μέχρι και αρκετές βδομάδες, κάτι που εξαρτάται από την ευαισθησία του κάθε ατόμου».

Στο μεταξύ από την πλευρά του το Τμήμα Αλιείας, δεν μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την απομάκρυνση των μεδουσών, παρά μόνο να παρακολουθεί το φαινόμενο, αφού όπως εξήγησε η αρμόδια λειτουργός, οι μέδουσες μεταφέρονται στα ξέβαθα νερά από τα ρεύματα. «Από εκεί και πέρα, βρισκόμαστε σε αναμονή για να αλλάξουν τα ρεύματα για να μεταφερθούν πίσω στην ανοικτή θάλασσα οι μέδουσες», ανέφερε η κα. Σαμουήλ.

Έκκληση του Τμήματος Αλιείας πάντως προς τους λουόμενους είναι να βρίσκονται σε εγρήγορση και εάν παρατηρήσουν μέδουσα σε παραλία, δεν χρειάζεται πανικός, αλλά να είναι προσεκτικοί να μην πλησιάσουν τα πλοκάμια και να διατηρούν αποστάσεις. Επίσης, συμβουλή προς το κοινό, είναι να μην κολυμπάει στα βαθιά και να παραμένει κοντά στην ακτή, ώστε σε περίπτωση που τσιμπηθεί να εξέλθει στη στεριά με ασφάλεια.

πηγή REPORTER