Μέχρι το επίπεδο των 105 δολαρίων το βαρέλι ανήλθε τη Δευτέρα η τιμή του αργού πετρελαίου Μπρεντ, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου (Άμστερνταμ) άγγιξε αρχικά τα 126 ευρώ την Μεγαβατόρα, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους σε συγκεκριμένες ρωσικές τράπεζες, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι αυτές θα επηρεάσουν έμμεσα τις προμήθειες ενέργειας.
 
Η τιμή του αργού πετρελαίου Μπρεντ, Βόρειας Θάλασσας, συμβόλαια Απριλίου, αυξήθηκε ενδοσυνεδριακά μέχρι και 7%, στο επίπεδο των 105 δολαρίων το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού WTI, συμβόλαια Απριλίου, αυξήθηκε επίσης κατά 7%, στο επίπεδο των 99 δολαρίων το βαρέλι. Στην συνέχεια, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν.
 
Γύρω, στις 20:00 ώρα Κύπρου, η τιμή του Μπρεντ βρισκόταν στα 101 δολάρια το βαρέλι, παρουσιάζοντας αύξηση 3,13%, ενώ το αμερικανικό αργό βρισκόταν στα 96,23 δολάρια σημειώνοντας αύξηση πέραν του 5%.
 
Οι τιμές του αργού πετρελαίου ξεπέρασαν την περασμένη Πέμπτη τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
 
Εξάλλου, η τιμή του βασικού ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (Άμστερνταμ), συμβόλαια Απριλίου, εκτινάχθηκε εντός της ημέρας μέχρι και τα 126,99 ευρώ την Μεγαβατώρα, προτού υποχωρήσει στη συνέχεια.
 
Αργά το απόγευμα, η τιμή του φυσικού αερίου βρισκόταν στα 97,65 ευρώ την Μεγαβατώρα, παρουσιάζοντας αύξηση 4,84%.

Πηγή: ΚΥΠΕ